Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ύστατες προσπάθειες της Ευρώπης να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ύστατες προσπάθειες της Ευρώπης να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε μεγάλων δυνάμεων αναμένεται να παρουσιάσουν το μεσημέρι ένα πακέτο κινήτρων στον ιρανό ομόλογό τους προκειμένου η Τεχεράνη να μην εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ΚΟΣΔ, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν οι εναπομείνασες πέντε δυνάμεις μπορέσουν να εγγυηθούν ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει οικονομική περιθωριοποίηση όταν οι αμερικανικές κυρώσεις αρχίσουν να τίθενται ξανά σε ισχύ.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα συν τη Γερμανία (τη λεγόμενη ομάδα 5+1) και την Τεχεράνη, που υπογράφτηκε στη Βιένη το 2015, είχε σκοπό την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει φύση και να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε αντάλλαγμα, οι έξι δυνάμεις ήραν σταδιακά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στοχοθετούν τόσο το Ιράν, όσο και τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν παράλληλα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει έργα στο Ιράν.

Η σημερινή συνάντηση στη Βιένη αναμένεται να δείξει αν αρκούν οι διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για να διασωθεί η συμφωνία. Μένει να φανεί αν αρκεί το πακέτο που θα προτείνουν οι πέντε δυνάμεις για να πειστεί η Τεχεράνη να μην αποχωρήσει από το ΚΟΣΔ, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα της θα συνεχίσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν. «Έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το κάνουμε», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024