Εν μέσω του αναγκαίου διαλείμματος του Μουντιάλ, ενόψει και της κρίσιμης φάσης των προημιτελικών, ο … πολιτικός αγώνας που κυριάρχησε ανήμερα της επετείου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το 2015, ήταν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αναμέτρηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, κυρίως τα όσα ειπώθηκαν στις πρωτολογίες τους, έδειξε πως θα οδηγηθούν οι δυο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι στο δρόμο προς τις εκλογές.

Εξάλλου, η χώρα μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου σε περίπου 45 ημέρες, μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές και η χρονιά είναι προεκλογική, είτε οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο του 2018, είτε τον Μάιο του 2019 παράλληλα με τις ευρωεκλογές, είτε στο τέλος της τετραετίας ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ένταση που κυριάρχησε στις ομιλίες τους, αλλά κυρίως και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί δίνουν το σήμα για το τι θα επακολουθήσει. Τσίπρας: «Είστε πολιτικός απατεώνας κ. Μητσοτάκη». Μητσοτάκης: «Είστε πολιτικός ψεύτης».

Από τις πρωτολογίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν και τα δυο διαφορετικά αφηγήματα. Είναι ξεκάθαρο πλέον τι πρεσβεύει ο καθένας, αν και ήταν εδώ και καιρό γνωστό, απλά χθες αποτυπώθηκε με μεγαλύτερη ένταση. Δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες και αντιλήψεις σε σειρά κομβικών ζητημάτων. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε στο μέλλον.

Το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ και σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έπρεπε να κυριαρχεί η συζήτηση για το πώς η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα φάση και θα βρεθούν πεδία συνεννόησης και εθνικής συνεργασίας. Αυτό όμως είναι ουτοπικό όπως προκύπτει από τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, όπου το μένος, το μίσος και ο φανατισμός επικρατεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα του διχασμού, του τυφλού μίσους, του φανατισμού και της σύγκρουσης άνευ ορίων με έντονο άρωμα σκανδαλολογίας, η χώρα θα πορευτεί τους επόμενους μήνες με ότι αυτό σημαίνει για το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στα ΜΜΕ.

Η τοξικότητα είναι κυρίαρχη. Και είμαστε μόνο στην αρχή.