«Ορισμένοι εθνικοί ηγέτες στην ΕΕ επιθυμούν να επιστρέψει η Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατανοώντας παράλληλα ότι ορισμένα κράτη-μέλη υφίστανται τεράστια πίεση λόγω του μεταναστευτικού.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «το ζήτημα υπερβαίνει το μεταναστευτικό. Σχετίζεται με τις βασικές αξίες της ΕΕ. Όλοι πίστευαν πριν από 3 χρόνια πως η οικονομική κρίση έθετε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτή που το θέτει σε κίνδυνο είναι η μεταναστευτική κρίση. Γιατί; Επειδή έχει άμεσο αντίκτυπο στις βασικές αξίες και αρχές, στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μια μεταναστευτική κρίση, αλλά μια πολιτική κρίση. Βασική μας προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων μας. Αυτό, άλλωστε, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία τρία χρόνια, και δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τότε. Διαχειριζόμαστε, πλέον, τα σύνορά μας αποτελεσματικότερα και έχουμε δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ωστόσο, η μετανάστευση συνεχίζει να μας απασχολεί. Το πνεύμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας ήταν να προχωρήσουμε προς μια ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και διευκρίνισε πως όταν μιλάει για μια πολιτική κρίση, εννοεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι λαϊκιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

«Έχουν δημιουργήσει την δική τους πολιτική ρητορική και η επιρροή τους ενισχύεται σημαντικά. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη βάση της πολιτικής ατζέντας που υιοθετήσαμε πριν τρία χρόνια, όταν η Ευρώπη βρισκόταν κάτω από εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Τότε, η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Θυμηθείτε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν ανεξέλεγκτα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σήμερα διαχειριζόμαστε την κατάσταση πολύ πιο αποτελεσματικά» τόνισε.

«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μεγάλη πίεση -συνέχισε- στο εσωτερικό κάποιων Κρατών Μελών. Προσπαθούμε να τους πείσουμε. Δεν είμαστε, όμως, εδώ για να τους υποδείξουμε τι να κάνουν. Συνεχίζουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους, όλοι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Προτεραιότητές μας είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, όπως και η υιοθέτηση νέων συστημάτων».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «η Γερμανία έχει εξ αρχής υιοθετήσει μια σαφή στάση και θα ήθελα να επαινέσω την κ. Μέρκελ για όσα έκανε πριν τρία χρόνια. Γιατί με τις πράξεις της έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτή τη στιγμή, η κ. Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση, όμως πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν η λογική και μια κοινή εθνική και Ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαχείριση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Γερμανία, όπως άλλωστε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλα τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.»

Μιλώντας για τη δημιουργία κέντρων σε Ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και τη δημιουργία πλατφορμών αποβίβασης εκτός ΕΕ για την αναγνώριση των μεταναστών, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «αυτό που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με όποιες παλιές αποικιακές συμπεριφορές.

«Δεν είμαστε εδώ για να υπαγορεύουμε. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με αυτές τις χώρες. Έχω ταξιδέψει στην Τυνησία, το Μάλι και τον Νίγηρα στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τέτοιου είδους κέντρα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υποστηρίξουμε αναπτυξιακά αυτές τις χώρες. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ είναι ο κύριος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας προς αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε ότι τα βαθύτερα αίτια δεν είναι μόνο ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική, αλλά έχουν να κάνουν και με τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα μέσω της στήριξης αυτών των κυβερνήσεων και των πολιτών τους».

«Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πολιτική κρίση η οποία σχετίζεται με τις πολιτικές προσεγγίσεις. Δυστυχώς, μερικοί ηγέτες επιθυμούν να επαναφέρουν την Ευρώπη στο σκοτεινό της παρελθόν. Έχουν ξεχάσει πως ήταν η Ευρώπη πριν 60 χρόνια, όταν κάποιοι σοφοί και υπεύθυνοι ηγέτες πήραν την ιστορική απόφαση να δημιουργήσουν μια νέα Ευρώπη, έναν ελεύθερο χώρο μετακίνησης, δημοκρατίας και σταθερότητας. Τα τελευταία 60 χρόνια απολαμβάνουμε τα οφέλη της πρωτοβουλίας τους αυτής. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν αυτό το σημαντικό επίτευγμα ως δεδομένο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες αυτές. Γι αυτό το λόγο είπα προηγουμένως πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη μετανάστευση, αλλά έχει να κάνει με τις βασικές αξίες της ΕΕ και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ώστε να κρατήσουμε ζωντανό το Ευρωπαϊκό όνειρο» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος στην συνέντευξή του στο Bloomberg.