Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όνειρο θερινής νυκτός η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Όνειρο θερινής νυκτός η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Το πάρτι κάποιων επιτήδειων «επιχειρηματιών» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις προσπάθειες του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δεν πρόκειται να σταματήσει, εκτός αν...

Επιτέλους μύρισε καλοκαίρι κάτι που καταλάβαμε όχι επειδή άρχισε να φτιάχνει ο καιρός, μετά από ένα πολύ βροχερό και ψυχρό Ιούνιο, αλλά γιατί στην ειδησεογραφία, ειδικά στα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου, άρχισε πάλι να παίζει το θέμα της φοροδιαφυγής είτε με αναφορά σε «αγανακτισμένο» μαγαζάτορα που παίρνει στο κυνήγι φορολογικούς ελεγκτές είτε με το σφράγισμα για κάποια εικοσιτετράωρα κάποιων επιχειρήσεων οι υπεύθυνοι των οποίων είχαν «ξεχάσει» να κόψουν κάποιες εκατοντάδες αποδείξεις.

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί με υπολογιζόμενες απώλειες εσόδων από 11 δις έως 16,6 δις (στοιχεία από σχετική έρευνα της Διανέοσις), απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν πολύ μικρότερες αν υπήρχε η ισχυρή πολιτική βούληση για να βρεθεί μια λύση.

Ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών με μετρητά δεν καταγράφεται φορολογικά με αποτέλεσμα κάποιοι να πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου προβάλλοντας ως άλλοθι την υπερφορολόγηση. Πόσοι ενώ έχουν κάνει διακοπή εργασιών συνεχίζουν να δουλεύουν στη μαύρη; Πολλοί.

Πόσοι συνεχίζουν να διατηρούν ενεργές φορολογικά επιχειρήσεις έχοντας τις ταμειακές μηχανές ως διακοσμητικό στοιχείο; Πολλοί.

Άρα το πάρτι κάποιων επιτήδειων «επιχειρηματιών» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις προσπάθειες του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, κάτι που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραμένουν συνεπείς επωμιζόμενοι όμως συνεχώς τα βάρη των άλλων σε φόρους, τέλη, έκτακτες εισφορές μονίμου χαρακτήρα, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει προτάσεις, όπως το πραγματικό κτίσιμο του αφορολογήτου με τις δαπάνες που πραγματοποιεί για τη διαβίωση του ο φορολογούμενος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ήτοι τη διαμόρφωση του φορολογητέου εισοδήματος μετά την αφαίρεση του συνόλου των δαπανών αυτών.

Πρόταση που το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών είχε καταθέσει από το 2010 στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πρόταση με την οποία συμφωνούν και άλλοι φορείς, ανεξάρτητα αν κάποιοι εξ αυτών την παρουσιάζουν ως δική τους, διαφορετικά η  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.

O Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024