Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: Θρίλερ με τον απεγκλωβισμό των παιδιών από σπηλιά

Ταϊλάνδη: Θρίλερ με τον απεγκλωβισμό των παιδιών από σπηλιά

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα

Μπορεί μετά από εννέα ολόκληρες μέρες έρευνας δύτες να εντόπισαν τους 12 μαθητές ποδοσφαιρικής ομάδας που εγκλωβίστηκαν με τον προπονητή τους στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, ωστόσο η «οδύσσεια» των μικρών παιδιών φαίνεται πως τώρα αρχίζει, καθώς οι επιλογές για την ασφαλή μεταφορά τους είναι λιγοστές.

Η μεταφορά τους εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών, όπως ανέφερε ο συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων, Ανμάρ Μίρζα. Η πιο γρήγορη και ταυτόχρονα επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν.

Την ίδια ώρα, ο Ανμάρ Μίρζα αναρωτήθηκε: «Βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο σπήλαιο ακόμη και αν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει; Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

Πρέπει να μάθουν κατάδυση ή να περιμένουν να τελειώσει η εποχή των μουσώνων

Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως τα παιδιά και ο προπονητής τους ίσως περάσουν μήνες για να δουν το φως της ημέρας.

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατός της Ταϊλάνδης.

«Δεν είναι εύκολο πράγμα η κατάδυση. Όσοι δεν έχουν ξανακάνει θα δυσκολευτούν γιατί υπάρχουν πολύ στενά περάσματα μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν καταδυτικό εξοπλισμό. Αν χαθεί αυτός οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να κινδυνέψουν οι ζωές τους» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανουπόνγκ Παοτζίντα, είπε ότι θα γίνει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο μια επιχείρηση διάσωσης, πριν φέρουν νέες καταρρακτώδεις βροχές οι μουσώνες. «Καθώς προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις το επόμενο διήμερο, η εκκένωση πρέπει να επιταχυνθεί. Θα χρησιμοποιηθεί καταδυτικός εξοπλισμός. Αν ανέβει η στάθμη των νερών, τότε το έργο θα είναι δύσκολο. Πρέπει να βγάλουμε έξω τα παιδιά νωρίτερα» δήλωσε.

Για να γίνει όμως η επιχείρηση διάσωσης, θα πρέπει πρώτα τα παιδιά κι ο προπονητής τους να εκπαιδευτούν σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα στις καταδύσεις, πράγμα λίαν δύσκολο, λόγω του ότι είναι εξασθενημένα.

Παράλληλα, ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσουν άπειροι δύτες να προσανατολιστούν μέσα στα λασπωμένα νερά με συνθήκες μηδενικής ορατότητας για να περάσουν μέσα από τα στενά περάσματα του μήκους δέκα χιλιομέτρων σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υγιής και εκπαιδευμένος δύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρειάζεται έξι ώρες για να διανύσει αυτή τη διαδρομή.

https://www.youtube.com/watch?v=36qjD9FobZ8

Τους προσέγγισαν γιατροί

Ο αξιωματικός Aphakorn Yoo-kongkaew δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως έδωσαν τρόφιμα στα παιδιά αλλά και την απαραίτητη φροντίδα μετά από συνεννόηση με τους γιατρούς. «Μην ανησυχείτε, θα τους φροντίσουμε και θα κάνουμε για αυτούς το καλύτερο για να είναι όλοι τους ασφαλή».

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Υπάρχουν μάλιστα δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή να μείνουν δίπλα στους μικρούς μαθητές για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ειδικές στολές για να μην υποστούν υποθερμία

Ο βετεράνος δύτης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, Μπουτς Χέντρικς, ανέφερε πως αν τα παιδιά δεν φοβούνται το νερό, τότε μπορεί να τους παρασχεθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Πιθανόν, να χρειαστούν ειδικές στολές κατάδυσης ώστε να μην υποστούν υποθερμία. Εξήγησε μάλιστα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνάει από τα χέρια του ενός διασώστη στου άλλου.

Στο μεταξύ, οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα την απάντληση των νερών από το σπήλαιο για να διευκολύνουν την έξοδο των παιδιών. «Ετοιμαζόμαστε να τα απομακρύνουμε από το σημείο όπου μπήκαν και αντλούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται για να μην χρειαστεί να καταδυθούν» ή, αν δεν γίνεται αλλιώς, η απόσταση που θα χρειαστεί να κολυμπήσουν να είναι η μικρότερη δυνατή, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024