«Τα παιδιά που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο 2020, θα μπουν με σύστημα που θα ανακοινώσουμε προς το τέλος Ιουλίου», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ποιο απολυτήριο εννοεί; Εκείνο που αναγράφει το θρήσκευμα του μαθητή πάνω ακόμη και από την ημερομηνία γέννησής του, όπως ισχύει σήμερα;

Τι δουλειά έχει το θρήσκευμα σε ένα απολυτήριο Λυκείου; Και μάλιστα τι δουλειά έχει με μια αριστερή κυβέρνηση που πετάει από καιρού εις καιρόν το πυροτέχνημα του διαχωρισμού του Κράτους από την εκκλησία.

Είναι το θρήσκευμα του μαθητή μια πληροφορία απαραίτητη στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσει το απολυτήριο _ δηλαδή για να γραφτεί σε πανεπιστήμιο ή να πιάσει δουλειά;

Η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου εμπεριέχει και μια παράμετρο ανισότητας ανάμεσα στους μαθητές που κάνουν ανώτερες σπουδές και σε εκείνους που σταματούν στην Γ’ Γυμνασίου ή στην Γ’ Λυκείου: οι πρώτοι δεν θα είναι αναγκασμένοι να δείχνουν το απολυτήριο (με το θρήσκευμά τους) στους μελλοντικούς εργοδότες τους γιατί θα δείχνουν το πτυχίο Πανεπιστημίου.

Εκείνοι που θα πορευτούν στη ζωή τους μόνο με το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου θα βρίσκονται εφ όρου ζωής στη θέση να αποκαλύπτουν το θρήσκευμά τους σε κάθε υποψήφιο εργοδότη του οποίου την πόρτα θα χτυπούν μήπως βρουν καμιά δουλειά. Και μπορεί το θρήσκευμα (ή η παύλα που υποδηλώνει «άθεος») να μην είναι αρεστό στον υποψήφιο εργοδότη.

Φαντάζει τελείως παράδοξο να ανακαλύπτουμε το 2018 ότι το θρήσκευμα, που τόση φασαρία έγινε για να μην αναγράφεται στις ταυτότητες στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές του 2000, έχει ξαναμπεί στη ζωή μας από την πίσω πόρτα και να αναγράφεται στα απολυτήρια.

Το πληροφορηθήκαμε από την ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Γαβρόγλου την Τρίτη και την προσφυγή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Και μια λεπτομέρεια: η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψε παρόμοια ερώτηση το 2012 προς τον τότε υπουργό Παιδείας, δεν είναι ανάμεσα στους 29 υπογράφοντες της περασμένης Τρίτης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο