Η Κίνα ήρε σήμερα το εμπάργκο στις εισαγωγές βρετανικού βοδινού, που ίσχυε από την εποχή της κρίσης των «τρελών αγελάδων», πριν από 20 και πλέον χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή είναι ο καρπός των πολύχρονων διαπραγματεύσεων και των επιθεωρήσεων των βρετανικών εκτροφείων από τις κινεζικές αρχές, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Με την επανέναρξη των εισαγωγών βοδινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται ότι τα κέρδη για τους Βρετανούς κτηνοτρόφους θα αυξηθούν κατά 250 εκατομμύρια λίρες (284 εκατ. ευρώ) την επόμενη πενταετία.

Πριν από δύο ημέρες, η Κίνα ήρε και το εμπάργκο στην εισαγωγή γαλλικού βοδινού κρέατος που ήταν σε ισχύ από το 2001.

Το Λονδίνο εξήγησε ότι πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση», 20 και πλέον χρόνια μετά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί λόγω της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που έπληξε τη βρετανική κτηνοτροφία το 1996.

Η Κίνα είναι η όγδοη σε μέγεθος αγορά για τον βρετανικό αγροδιατροφικό τομέα, με εξαγωγές που εφτασαν πέρσι τα 560 εκατομμύρια λίρες (635 εκατ. ευρώ).

Η Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του έτους και είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την πρόσβαση των Βρετανών παραγωγών στην κινεζική αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, που βρισκόταν σήμερα στο Πεκίνο, χαιρέτισε την απόφαση άρσης του εμπάργκο, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει να σφυρηλατηθούν «πιο στενοί» δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο