Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία από μια πανικόβλητη κυβέρνηση

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία από μια πανικόβλητη κυβέρνηση

Το tweet του Πάνου Καμμένου που ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης γιατί επιχειρείται κατάλυση του πολιτεύματος είναι η κλιμάκωση «ψεκασμένων» θεωριών συνωμοσίας που μόνο κακό κάνουν στη χώρα

Θα μπορούσε να είναι μια πολιτική φάρσα αν δεν ήταν σοβαρή η κατάσταση κι αν δεν διακυβευόταν η σταθερότητα της χώρας. Θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ανασυρόταν οι πιο «μαύρες» σελίδες της ιστορίας του τόπου, με τα Ιουλιανά του 1965, τις αποστασίες και τελικά την χούντα των Συνταγματαρχών.

Όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το τελευταίο της χαρτί κάνοντας πολιτικά παιχνίδια που προκαλούν πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους καθώς είναι επικίνδυνα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

Από χθες διακινείται από το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Κοντονής, μίλησαν για αποστασίες, εξαγορές βουλευτών, εκμαυλισμό και τελικά μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Μια προσπάθεια που, όπως υποστηρίζουν, εκπορεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε κλίμα πανικού

Ο πανικός στο Μαξίμου καθώς αδειάζει η κοινοβουλευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (μετά τις αποχωρήσεις του Δημήτρη Καμμένου και χθες του Γιώργου Λαζαρίδη) αποδείχθηκε τελικά πολύ κακός σύμβουλος. Και πολύ επικίνδυνος για τη χώρα.

Η κλιμάκωση του κυβερνητικού σχεδίου, που δείχνει το βέρτιγκο που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε στο ανώτατο επίπεδο σήμερα το πρωί. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, ουσιαστικά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε ξεκάθαρα για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος. Ζήτησε μάλιστα να παρέμβει και η Δικαιοσύνη.

««Την ώρα που ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ήταν στον ΑΝΤ1, κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του. Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Όλα έχουν ένα όριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: Κινδυνεύει η Δημοκρατία μας επειδή δύο μπαχαλάκηδες με κουκούλες επιχείρησαν να εισβάλουν στο γραφείο ενός βουλευτή της συμπολίτευσης;

Πηγή φωτογραφιών: SOOC

Είναι αιτία για να παρέμβουν οι δικαστές και να διερευνήσουν τις προκαταρκτικές πράξεις της ανατροπής της Δημοκρατίας;

Προφανώς όχι. Στερείται σοβαρότητας η σύνδεση μιας καταδικαστέας πράξης στο γραφείο ενός βουλευτή με την κατάλυση του πολιτεύματος. Δύο άγνωστοι επιχείρησαν να μπουν στο γραφείο, (άγνωστοι όταν έβγαλε το tweet ο Π. Καμμένος, μπορεί να ήταν και ληστές αλλά ήταν τελικά ο Ρουβίκωνας) και αυτό μπορεί να σημαίνει εκβιασμό και απειλές σε βάρος του βουλευτή και πιο γενικά είναι πράξη κατά του πολιτεύματος;

Και γιατί άραγε δεν είναι κατάλυση της Δημοκρατίας και εκτροπή όταν γίνονται επιθέσεις κουκουλοφόρων σε γραφεία άλλων βουλευτών, όπως πρόσφατα στο κτίριο όπου στεγαζόταν μια δικαστική ένωση και το γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη;

Είναι προφανώς πολύ σοβαρότερο γεγονός για τη Δημοκρατία η επίθεση στο κτίριο του Συμβουλίου Επικρατείας από τον Ρουβίκωνα.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η απόπειρα εισβολής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ωστόσο, εκεί δεν υπήρξε καμιά ευαισθησία από τον Π. Καμμένο ή από κυβερνητικούς παράγοντες, ούτε καμιά καταγγελία για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος. Το αντίθετο μάλιστα, η ομάδα του Ρουβίκωνα χαρακτηρίζεται ακτιβιστική και ακίνδυνη.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή πανικό καθώς φουντώνει το κύμα της οργής για το Σκοπιανό, ενώ τα πανηγύρια με τις γραβάτες γύρισαν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους.

Ξηλώνεται το πουλόβερ

Το πουλόβερ ξηλώνεται σταδιακά καθώς βουλευτές και στελέχη, κυρίως από τους ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να αντέξουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό, ούτε βεβαίως έναν νέο κύκλο σύγκρουσης του Κράτους με την Εκκλησία.

Οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν τις επόμενες ημέρες θα δείχνουν την οργή του κόσμου για τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης και την πλήρη δυσαρμονία του Μεγάρου Μαξίμου με την κοινωνία.

Κι ενδεχομένως να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις εντός του θέρους που κανείς δε μπορεί να προβλέψει.

Τα σενάρια και μόνο για νέες αποχωρήσεις βουλευτών από τους ΑΝΕΛ (που βαφτίζονται αποστασία όταν αυτοί δεν προσχωρούν στον κυβερνών κόμμα) αλλά και οι φήμες για «δεκανίκια» που έχει έτοιμα το Μαξίμου για να στηρίξουν την κυβέρνηση, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα.

Οι πολιτικοί τριγμοί είναι αναμενόμενοι κι εν πολλοίς ανεκτοί έπειτα από 8 μνημονιακά χρόνια, τα τρία εκ των οποίων ανήκουν στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία πνέει τα λοίσθια.

Κι αν υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές ή από άλλα κόμματα που σχεδιάζουν την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Ενδεχομένως να έχουν βάση τα σενάρια περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ως μια κίνηση διάσωσης του όποιου πολιτικού κεφαλαίου τους απέμεινε. Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές το 2019, θα χρειαστεί «χρυσές εφεδρείες» για να κυβερνήσει, και κυρίως για να περάσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό, χωρίς τη στήριξη Καμμένου κι όποτε έρθει αυτή στη Βουλή.

Αν, όμως, δεν καταφέρει να ενισχύσει την ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών και αντιθέτως υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις, τότε αυτό που κινδυνεύει δεν είναι το πολίτευμα αλλά η κυβέρνηση και μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Η κλιμάκωση

Την αρχή είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος την περασμένη εβδομάδα όταν συγκάλεσε εκτάκτως την Κ.Ο. του ομάδα μετά τη διαγραφή Δημ. Καμμένου, την αποχώρηση της Μ. Παπαδοπούλου και τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών στην περιφέρεια. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατήγγειλε τότε προσπάθειες εκβιασμού ή εξαγοράς βουλευτών του για να πέσει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει στοιχεία, θυμίζοντας την αλήστου μνήμης παράσταση του 2014 με τον Παύλο Χαϊκάλη και μια άλλη θεωρία συνωμοσίας.

Στη συνέχεια ήρθε η ίδια η κυβέρνηση η οποία μέσω non paper, έκανε λόγο για σενάριο αποσταθεροποίησης μέσω αποστασίας βουλευτών.

«Οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων. Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση».

Αυτό έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς ενώ στη συνέχεια και ο Σταύρος Κοντονής υπερθεμάτισε: «Εδώ έχουμε σχέδιο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι είναι σχέδιο, διότι δέχονται απειλές, τραμπουκισμούς, τηλεφωνήματα κατά πρώτο και κύριο λόγο οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων! Γιατί δέχονται αυτοί οι άνθρωποι επιθέσεις; Όταν μάλιστα το κόμμα τους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία και μάλιστα με εντολή τήρησης της κομματικής πειθαρχίας. Διότι αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, είναι ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, το οποίο προφανές είναι ότι έχει εκπονηθεί από τη ΝΔ, με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση» υπογραμμίζει.

Η δε κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου με σχόλιό της τονίζει:

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Είναι προφανές το γιατί».

Δεν απειλείται

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βρετανία δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν απειλείται κι ότι είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών (σ.σ.: μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη) «όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά είναι και απολύτως σταθερή».

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις από τον κ. Λαζαρίδη αναδεικνύοντας τις αναφορές του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή στα όσα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε περί απόρριψης της πρότασης Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 180 βουλευτές. «Νομίζω ότι δεν επαρκεί αυτό ως δικαιολογία, δεν επαρκεί ως πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως γνωρίζετε, η πρόταση του κ. Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία και των ΑΝ.ΕΛ. έγινε μετά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και πρέπει να σας πω ότι και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δίνοντας μία σημαντική είδηση.

Για να έρθει η «βόμβα» Καμμένου που μιλά ξεκάθαρα για κατάλυση του πολιτεύματος, προκαλώντας θυμηδία για το αστήρικτο των καταγγελιών αλλά ανησυχία διότι αυτές τις δηλώσεις τις κάνει κορυφαίος υπουργός.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024