Με τα νεύρα των κατοίκων την Μάνδρας, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να «διαλύεται» για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 7 μηνών, παίζει η περιφέρεια Αττικής

Με τα νεύρα των κατοίκων την Μάνδρας, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να «διαλύεται» για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 7 μηνών, παίζει η περιφέρεια Αττικής.

Τη στιγμή που οι συμπολίτες μας μετρούν τις πληγές τους και τρομοκρατημένοι περιμένουν να περάσει το σημερινό βράδυ, όπου σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται νέες καταιγίδες, η Ρένα Δούρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με… την κλιματική αλλαγή.

Το κλασικό αφήγημα «φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς», είτε αυτοί οι άλλοι είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι είτε ακόμα και το… κλίμα, για μια ακόμα φορά έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα.

Με δηλώσεις της η δήμαρχος της περιοχής τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, μιας και οι μελέτες βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι διαδικασίες είναι αργές.

https://www.facebook.com/kleart1999/videos/2092394714358870/

Από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια μιλάει για… ρυθμούς ρεκόρ. Όλα αυτά με φόντο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν που θα τους βρει η επόμενη μέρα.

Με ανακοίνωσή της, πάντως, και η  Περιφέρεια Αττικής παραδέχθηκε ότι δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα στην περιοχή 7,5 μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή με τους 24 νεκρούς, ωστόσο στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα.

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, τονίζει σε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα – συνδράμοντας και την Πυροσβεστική – για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.

Χαμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοεμβρίου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφερειάρχης βρίσκεται απέναντι στη λαϊκή οργή, αφού στα ύψη είχαν ανέβει οι τόνοι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τον περασμένο Νοέμβρη, λίγο μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχησαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της οποίας κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μάνδρας ξέσπασαν κατά της Ρένας Δούρου.

«Ντροπή σας, μας αφήσατε αβοήθητους» φώναζαν έξαλλοι οι πληγέντες από τη φονική πλημμύρα, τη στιγμή που η περιφερειάρχης Αττικής ήταν στο βήμα. Απαιτούσαν από την κ. Δούρου να μάθουν τις άμεσες κινήσεις της.

Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους κατέβηκε από το αμφιθέατρο και κινήθηκε προς το μέρος της κ. Δούρου, απαιτώντας από εκείνη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων της Μάνδρας.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κ. Δούρου είχε αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπούν οι συνεδριάσεις «σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών».

Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που πληθαίνουν…

H πορεία των έργων

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ειδικότερα, για το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης – Σούρες η Περιφέρεια ενημερώνει λεπτομερώς για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολούθησε: Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, δόθηκε από το Δασαρχείο, Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

https://www.facebook.com/efi.kinia/videos/2541243345901274/

Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, ετοιμάστηκε ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, ενώ η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr