Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο μεγάλα λόγια για τη Μάνδρα

Μόνο μεγάλα λόγια για τη Μάνδρα

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης

Τον Νοέμβρη του 2017 η χώρα θρηνούσε 24 νεκρούς στη Μάνδρα Αττικής και τεράστιες υλικές ζημιές και περιουσίες πολιτών που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τις γνωστές εδώ και πολλά χρόνια αιτίες (αυθαίρετη δόμηση, ελλιπή δημόσια έργα, μπαζωμένα ρέματα και χείμαρροι) επεσήμαναν όλοι αλλά για άλλη μια φορά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τις εξαλείψει.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όπως αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Μάνδρα με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους.

Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες αποδεικνύεται ότι ακόμη απέχουμε παρασάγγας από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν τις τραγωδίες. Οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν αντιμέτωποι με προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον περσινό Νοέμβριο και σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι σημερινές πλημμύρες, οι οποίες ξύπνησαν «φαντάσματα» από το παρελθόν.

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.

Το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν φαίνεται να περιορίζεται στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη. Κι ας είχαν υποσχεθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες μετά από αυτή την τραγωδία θα τρέξουν πολύ γρήγορα (είχαν μιλήσει για διαδικασίες fast-track) κι δεν θα επέτρεπαν στο δυσκίνητο κρατικό τομέα να γίνει η αιτία για ανάλογες βιβλικές καταστροφές. Διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διόρθωναν τις τραγικές ελλείψεις δεκαετιών.

Δέσμευση Τσίπρα για άμεση αποκατάσταση των περιουσιών

Κατά την επίσκεψή του στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η περιήγηση του στην περιοχή διήρκεσε δέκα λεπτά. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε αποκλειστικά και μόνο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον ανέμεναν στην περιοχή και αμέσως μετά αποχώρησε και μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας στην Ελευσίνα όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.

«Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών» επισήμανε.

https://www.youtube.com/watch?v=9_Wmkqbse1w

Δούρου: Έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα

Αμεση νομοθέτηση διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, τις δημοπρατήσεις και τις απαλλοτριώσεις που απαιτούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα ζητούσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράφοντας τον Νοέμβριο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδε, μνημόνιο συνεννόησης για σειρά έργων αρμοδιότητας των δύο φορέων, συνολικού προϋπολογισμού 520,7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ώριμα από μελετητικής άποψης έργα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, για το Λεκανοπέδιο, τα οποία -μεταξύ άλλων- αφορούν τις διευθετήσεις: 1) Του ρέματος Εσχατιάς (100 εκατ.), 2) Της λεκάνης απορροής Ερασίνου (57 εκατ.), 3) Του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) (22,5 εκατ. ευρώ), 4) Του Ποδονίφτη (από γέφυρα Χαλκίδος ώς γέφυρα Εράτωνος) (6,5 εκατ. ευρώ), αλλά και την κατασκευή δύο αγωγών στον Κηφισό (79 εκατ.).

«Εχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα, οφείλουμε την ίδια στιγμή να ξαναφτιάξουμε το κράτος ολόκληρο» δήλωσε η κ. Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «εν δυνάμει πολλές «Μάνδρες» στην Αττική».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «για αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και για αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες» και ανέφερε πως υπέβαλε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου αναφορά «έτσι ώστε κι εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

«Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη. Ένα τεράστιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, δοκιμάζει τους συμπολίτες μας, κι εμείς στην ΠΑΤΤ, πράττουμε ό,τι οφείλουμε εκ του νόμου με συναίσθηση ευθύνης. Έχουμε κλείσει τα σχολεία για να μην δοκιμαστούν ζωές μικρών παιδιών, έχουμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη τους δοκιμαζόμενους δήμους ώστε να μπορέσουν να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο αποζημιώσεις. Έχουμε προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρ. Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή. Και συνδράμουμε με μηχανήματα την Πυροσβεστική. Όμως την ίδια στιγμή, εκ του θεσμικού μου ρόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναζητήσω τις ευθύνες και τις αιτίες που αυτές τις ώρες συμπολίτες μου θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της ΠΑΤΤ ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες».

Το Δασαρχείο «πάγωσε» τη μελέτη λόγω… δασικών χαρτών

Η κ. Δούρου θέλησε να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τις ενέργειες της περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ρέματα στην Αττική και τα αντιπλημμυρικά, στις οποίες υποστήριξε ότι «ωριμάζουν και προχωρούν 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ».

Η περιφερειάρχης μίλησε για «προδιαγεγραμμένη τραγωδία» στη Δυτική Αττική από τις φονικές πλημμύρες. «Γι’ αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας πριν από τρία χρόνια» ανέφερε η κ. Δούρου.

Στην ίδια συνέντευξη ρίχνει ευθύνες στο «τρικέφαλο τέρας» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα στην «ευθυνοφοβία, τη γραφειοκρατία και την αδράνεια».

Ειδικά, τέλος, για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, ανέφερε ότι για την μη υλοποίησή του ευθύνεται το Δασαρχείο Αιγάλεω, με την περιφερειάρχη να λέει συγκεκριμένα ότι «τη μελέτη την ολοκληρώσαμε και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017, την απάντηση του τελευταίου ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω… δασικών χαρτών και ζητά νέα στοιχεία».

Χαμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά Δούρου

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τον περασμένο Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της οποίας κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μάνδρας ξέσπασαν κατά της Ρένας Δούρου.

«Ντροπή σας, μας αφήσατε αβοήθητους» φώναζαν έξαλλοι οι πληγέντες από τη φονική πλημμύρα, τη στιγμή που η περιφερειάρχης Αττικής ήταν στο βήμα. Απαιτούσαν από την κ. Δούρου να μάθουν τις άμεσες κινήσεις της.

Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους κατέβηκε από το αμφιθέατρο και κινήθηκε προς το μέρος της κ. Δούρου, απαιτώντας από εκείνη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων της Μάνδρας.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κ. Δούρου είχε αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπούν οι συνεδριάσεις «σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών».

Σπίρτζης: Η τραγωδία στη Μάνδρα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών χάους και αναρχίας

«Όποιος πάει να επιρρίψει τις ευθύνες στην περιφερειάρχη ή τη δήμαρχο τη στιγμή που υπάρχουν τέτοια γεγονότα κοροϊδεύει και λαϊκίζει» δήλωσε ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

«Η τραγωδία στη Μάνδρα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών χάους και αναρχίας» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον υπουργό το πρόβλημα των πλημμυρών και των χειμάρρων δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική. «Επικίνδυνη είναι όλη η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε, επίσης, ότι με βάση τον νόμο για τον Καλλικράτη αρμόδιοι φορείς για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων είναι οι δήμοι και η Περιφέρεια, όχι το υπουργείο.

Σπίρτζης: Περήφανοι για τα αντιπλημμυρικά μας έργα

Ενώ η χώρα μετρούσε 24 νεκρούς , ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωνε υπερήφανος για τα αντιπλημμυρικά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επέρριπτε ευθύνες για την τραγωδία σε όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όποιος πει όταν έχουμε τέτοια συμβάντα ότι φταίει ο λειτουργός που έτυχε να υπηρετεί εκείνη την περίοδο ως περιφερειάρχης ή ως δήμαρχος, είτε λαϊκίζει, είτε θέλει να κοροϊδέψει τον κόσμο ή δεν θέλει να παρουσιάσει την πραγματικότητα», επιρρίπτοντας ευθύνες για την τραγωδία στη Μάνδρα στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακόμη, ο κ. Σπίρτζης υποστήριζε ότι παρά το έλλειμμα οικονομικών πόρων «είμαστε ειλικρινά πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε κάνει στην αντιπλημμυρική προστασία τα τελευταία τρία χρόνια. Και είναι τυχαίο γεγονός ότι μέχρι τώρα στις πλημμύρες δεν είχαμε και άλλα θύματα και άλλους νεκρούς. Όλη η χώρα είναι ανοχύρωτη επί της ουσίας από την αντιπλημμυρική προστασία».

Παππάς: Δημιουργούμε τις υποδομές για να επαναφέρουμε την κανονικότητα

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, από το βήμα του περιφερειακού – αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Δυτική Αττική είχε υποσχεθεί ως υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να δημιουργήσει τις υποδομές για να επαναφέρει την κανονικότητα στους δήμους Μάνδρας και Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεπτόταν την περιοχή «για να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων και να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως έλεγε ο κ. Παππάς.

Φάμελλος: Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία των ρεμάτων

Μετά τις φονικές πλημμύρες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Alpha), έκανε λόγο για «συνολική ανακατασκευή της χώρας», ενώ απέρριψε την άποψη πως χρειάστηκαν νεκροί για να αρχίσει ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

«Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία των ρεμάτων. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής οδηγίας υπήρχαν σχέδια του 2012, βρήκαμε σχέδια παγωμένα. Προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ώστε αυτές οι μελέτες διαχείρισης πλημμύρας να τελειώσουν. Θα τις κυρώσουμε αρχές του ’18, θα δίνουν εντολές οι τοπικές αρχές ώστε να εξασφαλίσουν πλημμυρική απορροή. Αυτές οι μελέτες θα λάβουν υπόψη και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος σε σχέση με τα αυθαίρετα.

Στην κλιματική αλλαγή τα «έριχνε» ο Σκουρλέτης

Στην κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα που εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, για τη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημιώσεων στους πληγέντες, η διαδικασία με την έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων προχωράει, ενώ επισήμανε ότι το θέμα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας κι όχι του κεντρικού κράτους. «Από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι είμαστε αντιμέτωποι με διαχρονικές ευθύνες, οι οποίες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτείας και αυτό πιστεύω ότι έχει αναδειχθεί με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας».

Ειδικότερα για το στοιχείο της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι ορισμένοι το υποτιμούν. «Δεν είναι άλλοθι, είναι πραγματικότητα» είπε. «Όποιος έχει μια στοιχειώδη επιστημονική προσέγγιση στα ζητήματα, θα το διαπιστώσει. Όποιος μιλήσει απλά με κατοίκους της περιοχής, θα σου πει ότι τέτοια φαινόμενα τα έβλεπαν ανά εικοσαετία, ενώ εμφανίζονται τώρα δυο με τρεις φορές τον χρόνο».

Δήμαρχος Μάνδρας: Η γραφειοκρατία «πνίγει» τα έργα αποκατάστασης

Τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη πόλη εξέθεσε τον περασμένο Μάρτιο η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ζητώντας από την κυβέρνηση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επισπευσθούν  οι διαδικασίες.

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχει υποστεί η πόλη της Μάνδρας. Οι διαδικασίες καθυστερούν πολύ γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνονται πιο γρήγορα τα έργα» ανέφερε η κ. Κριεκούκη.

«Ζητάμε επίσης από την περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει στη συντήρηση της παλαιάς εθνικής οδού γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα τόσο στους επισκέπτες όσο και στα περιφερειακά διαμερίσματα του δήμου Μάνδρας» κατέληξε η δήμαρχος Μάνδρας.

Αγανάκτηση δημάρχου: «Δεν πάει άλλο»

Λίγες ημέρες ημέρες μετά την τραγωδία η κ. Κριεκούκη εξέφραζε την οργή της για το μπαλάκι ευθυνών, τονίζοντας πως προτεραιότητα είναι «να δούμε πώς κατεβαίνουν τα ρέματα. Γιατί έχει κοπεί στα δύο η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών;»

«Το εργοτάξιο του δήμου σε ιδιόκτητο χώρο με το ρέμα μέσα, πάρκινγκ απορριμματοφόρων. Δεν έχει κλείσει το ρέμα το εργοτάξιο του δήμου. Είναι 30 χρόνια εδώ. Δεν εμποδίζει το εργοτάξιο του δήμου το ρέμα. Η πολεοδομία έδινε άδειες σε μια περιοχή που αναπτύχθηκε οικιστικά. Ευθύνη καθαρισμού ρεμάτων υπάγεται στην Περιφέρεια, δεν εμπλέκεται ο δήμος. Μια μελέτη μπορεί να πάρει και 10 και 20 χρόνια. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει, τα έργα μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 20 χρόνια. Δεν πάει άλλο».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024