Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η αγάπη των παλιών συντρόφων του Τσίπρα μετατράπηκε σε μίσος

Πώς η αγάπη των παλιών συντρόφων του Τσίπρα μετατράπηκε σε μίσος

Μπαράζ επικρίσεων για τη συμφωνία και τη στροφή του πρωθυπουργού

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη συμφωνία του Eurogroup, όμως αρκετοί παλιοί σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα σήμερα τον καταγγέλλουν για τη στάση του και του αποδίδουν προδοσία αρχών και αξιών.

Κάποτε ήταν από τα βασικά στηρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέβαλαν στην εκλογική εκτίναξη που οδήγησε ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία. Επεξεργάστηκαν τις θέσεις και το στίγμα του ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα. Ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στο κόμμα αλλά σε υπουργεία.

Όμως, το 2015 διαχώρισαν τη θέση τους. Ζήτησαν να γίνει σεβαστό το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και η κυβέρνηση να μην υπογράψει νέο Μνημόνιο. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον «οδυνηρό συμβιβασμό», αυτοί μίλησαν για προδοσία και ταπεινωτική συνθηκολόγηση και απόχώρησαν.

Ο λόγος για εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν το 2015 να αποχωρήσουν και να ακολουθήσουν αντιπολιτευτική διαδρομή. Σήμερα, αυτά τα στελέχη επιτίθενται στη συμφωνία του Eurogroup και υποστηρίζουν ότι αντί για «καθαρή έξοδο» έχουμε μνημόνιο διαρκείας.

Λαφαζάνης: Ξεπούλημα

Μιλώντας το περασμένο Σάββατο στη Γεωπονική Σχολή, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Unity! που οργάνωσαν οι νέες/οι της ΛΑΕ, ο πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα  και σήμερα επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Με ποια εξουσιοδότηση και με ποιο δικαίωμα Τσίπρας-Καμμένος και η υπό διάλυση κυβέρνηση τους, δέσμευσαν (ή έτσι νομίζουν όσοι τους χρησιμοποιούν) την χώρα, ερήμην του λαού ακόμα και ερήμην της Βουλής, για άγρια λιτότητα, τουλάχιστον, μέχρι το 2060; Από πού και ως που και σε ποια δημοκρατία μια κυβέρνηση με ορίζοντα ελάχιστων μηνών, μπορεί να δεσμεύει ένα λαό και να υποθηκεύει μια χώρα για δεκαετίες;», αναρωτήθηκε το ηγετικό στέλεχος της ΛΑΕ, για να συνεχίσει θέτοντας το ερώτημα: «Από πού και ως που και με ποιο δικαίωμα Τσίπρας – Καμμένος – Τσακαλώτος υπογράφουν στο Eurogroup ότι θα ξεπουλήσουν δημόσιες στρατηγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως: ΔΕΗ, ΔΑΑ , ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τα περιφερειακά λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας κλπ;».

Βαρουφάκης: Μονιμοποίησαν τη χρεοδουλοπαροικία

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε για τη συμφωνία και το κίνημα ΜέΡΑ25, του οποίου ηγείται ο προκάτοχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου  Γιάνης Βαρουφάκης.  Υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060) και να συνεχίσει τις μνημονιακές επιταγές, με τους ελέγχους από τους δανειστές να παραμένουν τριμηνιαίοι». Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι αναφορικά με το χρέος αποφασίστηκε «απλώς μια επιμήκυνση των ωριμάσεων των δανείων του δεύτερου μνημονίου κατά δέκα χρόνια, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Καμία ουσιαστική δηλαδή παρέμβαση στο χρέος, απλώς φληναφήματα». Γι’ αυτό και το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη καταλήγει με μια ιδιαίτερα σκληρή αποτίμηση του ελληνικού μεταμνημονιακού τοπίου:

«Η “μεταμνημονιακή” Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή από ποτέ. Όλα θα συνεχίσουν ως συνήθως, με αξιολογήσεις, επιβολή μέτρων και ένα μη βιώσιμο χρέος, καθιστώντας τη χώρα μια de facto αποικία χρέους, ή χρεοδουλοπαροικία όπως εύστοχα ονοματίζει την κατάσταση της Ελλάδας ο Γιάνης Βαρουφάκης.»

Λαπαβίτσας: Ο Τσίπρας ολοκλήρωσε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά αποχώρησε μετά τη συμφωνία του 2015 και επέστρεψε στο Λονδίνο και το School of Oriental and African Studies (SOAS) όπου είναι καθηγητής, σχολίασε σε πρόσφατο άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο τη συμφωνία.

Κατά τον Λαπαβίτσα, «μέχρι το 2022 η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί σε καθεστώς εξαιρετικά  σκληρής λιτότητας με πρωτοφανή πλεονάσματα που σημαίνουν συνεχή φορολογική πίεση και ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο για παροχές και ελαφρύνσεις προς τα στρώματα που έχουν χτυπηθεί ανελέητα. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τα μέτρα περικοπής των συντάξεων το 2019 και κατόπιν τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου. Θα πρέπει τέλος να συνεχίσει να εφαρμόζει σειρά δομικών νεοφιλελεύθερων αλλαγών υπό την εποπτεία των δανειστών. Με τόσο μεγάλη πίεση στην ενεργό ζήτηση η ετήσια ανάπτυξη όλο αυτό το διάστημα πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 2%.».

Κάνει μάλιστα και ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή αποταμίευση και ένα τραπεζικό σύστημα που μειώνει τις πιστώσεις κάθε χρόνο. Οι επενδύσεις δεν έχουν καμία δυναμική, ενώ η ελπίδα ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις που θα αλλάξουν τα πράγματα είναι απλώς ευχολόγιο. Πάνω απ’ όλα, η χώρα χάνει συνεχώς το καλύτερα εκπαιδευμένο κομμάτι του εργατικού της δυναμικού, ιδίως τη νεολαία. Η Ελλάδα μετατρέπεται σταθερά σε χώρα γερόντων, με τεράστιο χρέος και εξαιρετικά αντιαναπτυξιακές πολιτικές που πηγάζουν από την εξυπηρέτηση του χρέους».

Γι’ αυτό και ο επίλογός του είναι ευθεία επίθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό:

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία καταγγέλλοντας τα μνημόνια και το χρέος. Όταν όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, αποδέχθηκε και τα μνημόνια και το χρέος για να παραμείνει στην εξουσία. Σε τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και έφτιαξε μια μνημονιακή πραγματικότητα για τη χώρα. Μετά έβαλε γραβάτα για να πανηγυρίσει. Ας μην έχει ψευδαισθήσεις για το τι θα πει η ιστορία.»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από προδοσία σε προδοσία

Όπως ήταν αναμενόμενο ιδιαίτερα απαξιωτική ήταν και η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μέσω ανάρτησης στο facebook κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για άλλη μια προδοσία:

«Από συμφωνία σε συμφωνία, από προδοσία σε προδοσία.
Η νέα συμφωνία υποτέλειας συμπληρώνει τις προηγούμενες.
Όπως είχα προειδοποιήσει από το 2015.
Τη χώρα δεν μπορούν να την υπερασπιστούν υποτελείς κυβερνήσεις, που υπογράφουν την υποταγή και κρύβονται πίσω από κλούβες.
Η ανατροπή της παράδοσης και η ανάκτηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας εναπόκειται στους πολίτες.
Εγώ είμαι εδώ και θα συνεχίσω να μάχομαι για όλους μας.»

Όταν ένας παλιός συνεργάτης του Τσακαλώτου αποδομεί το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης»

Ο εκπαιδευτικός και οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος, που παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε από το κόμμα μετά τη συμφωνία του 2015, έχει στο ενεργητικό του και βιβλία, στα ελληνικά και αγγλικά που συνέγραψε στην περίοδο της ελληνικής κρίσης μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρότι στο δημόσιο λόγο του ο Λάσκος αποφεύγει τις έντονα απαξιωτικές φράσεις που προκρίνουν άλλα τέως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις η κριτική του στο υποτιθέμενο αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή.

Σε άρθρο του σε αριστερή ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν διατυπώνει κανένα δικό της σχέδιο, κάνει ό,τι της λένε απλώς, σε βαθμό που να εκπλήσσει και τους σκληρότερους των εταίρων, περιμένει από την καλοσύνη -και τη σοφία τους, όμως. Όποιος διαβάσει το «ολιστικό» αναπτυξιακό της σχέδιο(;), εύκολα θα διαπιστώσει πως, αν αφαιρέσουμε τα ανέξοδα «ιδεολογίζοντα φληναφήματα», επί της ουσίας, η «παραγωγική ανασυγκρότηση», σε ό,τι αφορά τους τομείς της οικονομίας, συνοψίζεται επαναλαμβάνοντας τη μελέτη της Εταιρίας Συμβούλων McKinsey «Greece 10 Years Ahead» (2010) περί «προνομιακότητας», χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση, της μεταποίησης, της ελαφράς βιομηχανίας, του αγροτοδιατροφικού τομέα, του φάρμακου, των logistics, των υποδομών, της ενέργειας και,  βεβαίως, του τουρισμού.  Σε ό,τι, δε, αφορά τα «αναπτυξιακά εργαλεία», ας είναι καλά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για τη “διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας”».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024