Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών

Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο Κ.Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Έχουμε τέταρτο μνημόνιο και είναι προκλητικό η κυβέρνηση να πανηγυρίζει και να διοργανώνει φιέστες. Ειλικρινής, ξεκαθάρισε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ακυρώσει ως κυβέρνηση

Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι εάν η συμφωνία προλάβει και ψηφιστεί από τη Βουλή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε «τα περιθώρια ελιγμών που θα έχω περιορίζονται σημαντικά».

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες για πολιτικό καιροσκοπισμό, αφού η θέση που εξέφραζε η ΝΔ τόσα χρόνια για το πρόβλημα έχει πολλά κοινά σημεία με την λύση που δρομολογείται, απάντησε ότι ποτέ η ΝΔ δεν θα επέτρεπε την εκχώρηση της εθνότητας και της γλώσσας.

«Μελέτησα πολύ και ξαναδιάβασα επιστολές και κείμενα. Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψήφιζε ποτέ μια τέτοια συμφωνία, δεν θα δεχόταν ποτέ τη διατήρηση αυτών των εργαλείων αλυτρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Δριμεία επίθεση, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κ.Μητσοτάκης και για την κατάσταση στην οικονομία.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι «έχουμε τέταρτο μνημόνιο» με νέα -και μάλιστα προψηφισμένα- μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Γεγονότα που δεν συνόδευσαν την έξοδο σε καμία από τις άλλες μνημονιακές χώρες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι λοιπόν προκλητικό η κυβέρνηση να πανηγυρίζει και να διοργανώνει φιέστες.

Τα σφιχταγκαλιάσματα δε των κ.κ Τσίπρα και Καμμένου είναι ακόμη πιο προκλητικά όταν έχει προηγηθεί και το πανηγύρι των Πρεσπών, σημείωσε.

Για τη συμφωνία για το χρέος είπε ότι είναι κατώτερη των προσδοκιών και χειρότερη από αυτή που συμφωνήθηκε το 2012 με τους εταίρους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφού διόγκωσε το χρέος την τελευταία διετία έφερε και μια κακή συμφωνία.

Δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι η όποια λύση συμβάλλει έστω και σε ένα βαθμό στη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο που την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση.

Ειλικρινής ήταν ο κ. Μητσοτάκης και στην ερώτηση εάν μπορεί να ακυρώσει, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου, αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα μέτρα μπορώ να τα απαλύνω, όχι να τα καταργήσω, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Για άμβλυνση των επιπτώσεων για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία μίλησε και σε ότι αφορά τη δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφού, όπως εξήγησε, η νέα κυβέρνηση πρώτα πρέπει να δώσει καλά δείγματα γραφής για να αποκτήσει το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης.

Η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή εκλογών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μέσα από τις κάλπες ο λαός μπορεί να τοποθετηθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία των Πρεσπών

Την δέσμευσή του πως με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν την διαπραγματεύτηκα τη συμφωνία αυτή, δεν θα την ψηφίσω» τόνισε. Επισήμανε δε πως καταθέτοντας πρόταση μομφής κατέστησα τους πάντες υπεύθυνους για τις πράξεις τους. Όλοι οι βουλευτές ανέλαβαν τις ευθύνες τους.»

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όταν η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί «τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά».

«Ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και την γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε» και αυτές είναι οι βασικές ενστάσεις μας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών τόνισε πως ανέτρεξε σε παλαιότερα κείμενα και κατέληξε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Σε ερώτηση εάν θα συμφωνούσε στην περίπτωση που η συμφωνία προέβλεπε τον προσδιορισμό των γειτόνων ως Βορειομακεδόνες και της γλώσσας τους ως βορειομακεδονικής, απάντησε ότι αυτό θα αποτελούσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ με αυτό που υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει πλήρης εκχώρηση της εθνότηας και της γλώσσας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έντονα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη συμφωνία και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ άδραξε την ευκαιρία για να επισημάνει ότι «είναι παντελώς αχαρακτήριστο το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός χώρας λέει ακροδεξιό όποιον διαφωνεί ή διαφοροποιείται από αυτή τη συμφωνία».

Αναφέρθηκε δε και στα προβλήματα που δημιουργεί η συμφωνία αυτή σε ότι αφορά τις εμπορικές χρήσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη, μιλώντας για άλλη μια απόδειξη της βιασύνης με την οποία έκλεισε η συμφωνία.

«Αλήθεια γιατί τέτοια βιασύνη να υπογραφεί; Και γιατί συνέπεσε η συζήτηση με το τέταρτο μνημόνιο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ανταλλάγματα. Τα ερωτήματα αυτά τα έθεσα και στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν πήρα, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες ότι δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό για να στηρίξει τη συμφωνία. «Εγώ αγωνίζομαι για το εθνικό συμφέρον και αν χρειαστεί να διαφωνήσω με εταίρους δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα να το κάνω. Έχω χρέος να κρατήσω τον λαό ενωμένο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι διχάζει τον ελληνικό λαό.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία απάντησε ότι «εκλογές χρειάζονται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για την συμφωνία».

Όσο για το τι είπε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «τα ίδια που λέω και στην Ελλάδα, ότι δεν συμφωνώ και δεν θα ψηφίσω την συμφωνία».

Ερωτηθείς για το τι περίμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και επισκέφθηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά του έθεσα ένα συνταγματικό παράδοξο ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει την χώρα χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του εταίρου».

«Έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο»

«Έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα και ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας, που προσομοιάζει με αυτόν που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση του χρέους είπε: «Το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν διότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι είχε προβλέψει η απόφαση του Eurogroup τo 2012 και θα δείτε ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα».

«Η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα δεν τελειώνουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για προκλητική φιέστα στο Ζάππειο, ενώ θα έπρεπε «να δείξουν σεμνότητα».

«Είναι προκλητικό ο κ. Τσίπρας σφιχταγκαλιαμένος με τον κ. Καμμένο να πανηγυρίζουν για τα  νέα δεινά που θα επιφέρουν στους πολίτες και τα οποία μάλιστα τους κρύβουν», τόνισε.

«Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.

Ερωτηθείς τι διαφορετικό θα κάνει εάν αναλάβει την εξουσία, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχε δοθεί έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%.»

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, μέτρα που, όπως είπε, μπορεί να απαλύνει αλλά όχι να καταργήσει.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί».

Μιλώντας για μετριασμό των συνεπειών από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, «κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο» είπε ότι αυτά που θα διεκδικήσει είναι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανεβάζοντας το σχετικό κονδύλι στο 1 δισ. ευρώ και θέσεις για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Έθεσα εκ νέου στον Ερντογάν το θέμα των στρατιωτικών 

Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «αν θέλει ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Τέλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024