Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αμάρυνθος» από την Μάρθα Μπουζιούρη στην Πειραιώς

«Αμάρυνθος» από την Μάρθα Μπουζιούρη στην Πειραιώς

Από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου

Η υπόθεση της Αμαρύνθου ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Οκτωβρίου 2006 και πήρε αυτόματα πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς κοινή γνώμη, ΜΜΕ, πολιτικοί και λοιποί φορείς δημοσίου λόγου είδαν σε αυτή πολλά διεγερτικά συστατικά: βιασμός και ανήλικοι, κινητά που κατέγραφαν ερωτικές συνευρέσεις, σχολικές καταλήψεις και νεολαία σε κρίση, επαρχία και κλειστές συντηρητικές κοινωνίες, μετανάστες, ρατσισμός, προκαταλήψεις, συνενοχή. Η Μάρθα Μπουζιούρη, ορμώμενη από την εθνογραφική προσέγγιση, προσεγγίζει την υπόθεση μέσα από τους όρους του θεάτρου ντοκιμαντέρ για να φανερώσει τις διαδικασίες κατασκευής της αλήθειας και τις γενικεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τις δύο πλευρές (βιασμός ή συναινετική συνεύρεση).

Η παράσταση επιχειρεί να παρουσιάσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, σε σχέση με την αντίδραση των θεσμών και των ΜΜΕ και παράλληλα να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά όσων αναμείχθηκαν στην παράσταση. Όπως δηλώνει η ίδια η σκηνοθέτης: «Μεταφέροντάς τη στη σκηνή ως παράσταση θεάτρου ντοκιµαντέρ, επιχειρούµε την αποκωδικοποίηση και προβληµατοποίηση αυτών των µηχανισµών κατασκευής της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης, επικαλούµενοι αυτό το χαµένο προνόµιο για επικοινωνία και αναστοχασµό. Δεν επιχειρούµε ούτε να ξαναδικάσουµε ούτε να προτείνουµε µια βολική ουδετερότητα. Ερχόµαστε να ξαναθυµηθούµε όσα µας οδήγησαν στιγµιαία να φωνάξουµε, έπειτα να αποσυρθούµε και τελικά να ξεχάσουµε. Η α-λήθεια που επιδιώκουµε σηµατοδοτεί την επιθυµία για µη λήθη, την ανάγκη να επιστρέψουµε και να ξανακοιτάξουµε το παρελθόν για να δηµιουργήσουµε ένα λιγότερο βίαιο, περισσότερο φιλόξενο µέλλον.  Το θέατρο διανοίγει ένα µικρό, εφήµερο χώρο προς συγκατοίκηση.

Ερχόµαστε να τον διεκδικήσουµε, ξεδιπλώνοντας τις ηθικές, συναισθηµατικές και ιδεολογικές ταλαντεύσεις και παλινδροµήσεις που βιώσαµε ως συντελεστές αυτής της παράστασης. Ακουµπώντας στη σκηνή τις σκέψεις, τα διλήµµατα και τις συγκρούσεις µας, ελπίζουµε πως ακουµπάµε την ευθύνη που ενέχει η αναµέτρηση µε µια ευαίσθητη και σύνθετη υπόθεση του πρόσφατου παρελθόντος, η οποία αφορούσε παιδιά. Και ευχόµαστε οι άνθρωποι που µας διέθεσαν το Λόγο τους για να µετουσιωθεί σε θεατρική συνθήκη στη σκηνή, να βρίσκονται ανάµεσά µας στην πλατεία».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  

Κείµενο – Δραµατουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη Σύµβουλος έρευνας: Αθηνά Αθανασίου Ερευνητική οµάδα – Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστηµίου: Γρηγόρης Γκουγκούσης, Νούρη Διακάκη, Αθηνά Σίµογλου Σκηνικά – κοστούµια: Ελένη Στρούλια – Ζαϊρα Φαληρέα Σχεδιασµός και επιµέλεια εικόνας-ήχου: Voltnoi Brege Σχεδιασµός φωτισµών: Ολυµπία Μυτιληναίου Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπηµένου Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κισσανδράκης, Θεανώ Μεταξά Σύµβουλος επικοινωνίας: Μιχάλης Σαράντης Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: PLAYS2PLACE Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024