Με 38.000 αστυνομικούς, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, οι πολίτες θα δώσουν τη ψήφο τους υπό το φόβο επεισοδίων. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 τοπική ώρα ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο απαγορεύονται αυστηρά στους χώρους ψηφοφορίας.

Τέλος, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι τις 21:00 ενώ μάχη δίνει το κάθε κόμμα για να μπορέσει να καταφέρει να έχει εκλογικούς αντιπροσώπους στα χιλιάδες τμήματα της χώρας.

Το in.gr βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και σας μεταφέρει το προεκλογικό κλίμα.

Τα πρώτα επεισόδια…

Ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας.

Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγελίες αναφέρουν ότι στην πόλη Ουρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραημ Χαλίλ Γιλντιζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του CHP μαζί με την φρουρά του.

Την ίδια ώρα στο Ντιγιαρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους.

… και καταγγελίες για νοθεία

Πρώτη επιβεβαιωμένη προσπάθεια νοθείας στο Σουρουτς όπου οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκα ψηφοδέλτια.

Στο Σουρουτς και πάλι, άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δυο φορές ενώ σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα τσουβάλια προσφραγισμενες ψήφοι.

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες

Το πρωί όταν οι κάλπες άνοιξαν το κλίμα ήταν ήρεμο.

Αυτό που μπορούσε κάποιος να διακρίνει ήταν οι σβησμένες αφίσες των αντιπάλων του Ερντογάν, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης επεισόδιο σε εκλογικό τμήμα με εκλογικούς αντιπροσώπους του εθνικιστικού κόμματος MHP να καταγγέλουν επηρεασμού των πολιτών κοντά στις κάλπες.

Στις τάξεις των φίλων του CHP, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει μέσω νοθείας να πάρει την πρωτιά από την πρώτη Κυριακή ενώ ο Ερντογάν συνέχισε χθες την ίδια ρητορική με ειρωνεία κατά των αντιπάλων του, βασιζόμενος στο έργο που έπραξε η κυβέρνηση του.

Δυσάρεστα είναι τα τελευταία νέα για την Μεραλ Ακσενερ αλλά και το κουρδικό κόμμα καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν οριακά ποσοστά για είσοδο στην Βουλή.

Η δικηγόρος του CHP στην περιφέρεια των Νησιών, Ασλι Μετίν δηλώνει στο in.gr:

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εκλογών και τη διαφάνεια τους. Έχουμε οδηγίες αν συμβεί κάτι ύποπτο αμέσως να ενημερωθούν τα κεντρικά του κόμματος. Συνήθως όλα κυλούν ομαλά αλλά μια στιγμή απροσεξίας φτάνει για να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Μπορεί να δουλειών στο CHP αλλά αυτό που θέλω είναι η διαφάνεια των εκλογών».

Για το τι χρειάζεται η Τουρκία μετά τις εκλογές τόνισε ότι όλα θα φτιάξουν με ένα πιο δίκαιο κράτος που θα εκμηδενίσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Τι αναφέρει η δικηγόρος του Iyi Parti

Η δικηγόρος του Iyi Parti της Μεραλ Ακσενερ μιλά στην κάμερα των ΝΕΩΝ.

Σχετικά με τις εκλογές τονίζει ότι σημαντική είναι η διαφάνεια και η ομαλή ολοκλήρωση τους ενώ για το μέλλον της χώρας σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η δικαιοσύνη.

Η σύζυγος του φυλακισμένου αρχηγός του κουρδικού κόμματος, Ντεμιρτας, νωρίς το πρωί έδωσε τη ψήφο της δηλώνοντας: «ήρθα από τους πρώτους λόγω του ενθουσιασμού μου.

Κάθε ψήφος είναι σημαντική για την ελπίδα της χώρας. Ελπίζω μια νέα μέρα να ξημερώσει για τη χώρα».

Ψήφος από Ιντσε – Αναχωρεί για Άγκυρα

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Εύχομαι να επικρατήσει το καλό. Αναχωρώ για Άγκυρα και το βράδυ θα βρίσκομαι στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης», τόνισε ο κ.  Ιντζέ.

Ψήφισε η Μεράλ Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα δείξουν τη θέληση των πολιτών για ελεύθερη ζωή».

Την ίδια ώρα πάνω από 350 παρατηρητές από ανεξάρτητους φορείς επιβλέπουν τη διαδικασία.

Ψήφισε και ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με του σύζυγο του Εμινε και αλλά μέλη της οικογένειας του.

Στο εκλογικό κέντρο, τον υποδέχθηκαν ψηφοφόροι φωνάζοντας να μην υποκύψει σε όσους τον θέλουν να λυγίζει.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα.

«Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε.

Το in.gr στα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης Η σύζυγος Ντεμιρτας, ο Μουχαρεμ Ιντσε και η Μεραλ Ακσενερ ήδη ψήφισαν και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά

Δημοσιεύτηκε από in.gr στις Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο