Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οργουελική τουρκική κοινωνία

Η οργουελική τουρκική κοινωνία

Ύστερα από 16 χρόνια παντοδυναμίας του Ερντογάν και ισλαμοποίησης της κοινωνίας, πολλοί Τούρκοι αναπολούν την εποχή όπου μπορούσαν να ντύνονται και να συμπεριφέρονται όπως επιθυμούσαν

Μία περίπτωση τουρκάλας δημοσίας υπαλλήλου, που εργάζεται στον τομέα της ενέργειας, δείχνει γλαφυρά την κατάσταση στη σημερινή Τουρκία. Η «Αϊσέ» (δεν είναι το πραγματικό της όνομα αλλά ποιος Τούρκος μπορεί να μιλήσει ανοιχτά στον Τύπο, ακόμη και στον ελληνικό, χωρίς να φοβάται αντίποινα από την κυβέρνηση Ερντογάν;) έχει υψηλόβαθμη θέση και, λόγω αυτής, συναλλάσσεται εδώ και χρόνια με Έλληνες του ενεργειακού τομέα.

Παλαιότερα, η Αϊσέ ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα «ευρωτουρκάλας»: μαντίλα δεν είχε φορέσει ποτέ και στα επαγγελματικά δείπνα με τούρκους συναδέλφους της και έλληνες συνεργάτες έπινε ένα-δυο ποτήρια κρασί. Με τα χρόνια, σταμάτησε το κρασί μπροστά στους συναδέλφους και παράγγελνε μόνο νερό τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα. Σιγά-σιγά, δεν υπήρχε καθόλου κρασί στο τραπέζι, ούτε καν για τους Έλληνες, όταν το δείπνο πραγματοποιούταν στην Άγκυρα. Τελευταίως, η Αϊσέ φόρεσε και μαντίλα.

«Ζούμε σε μια οργουελική κοινωνία» παραπονιούνται πολλοί Τούρκοι που ελπίζουν να χάσει το ΑΚΡ, το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, την πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής _ πράγμα πολύ πιθανό όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο «νεοσουλτάνος» ενδέχεται ακόμη και να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις βουλευτικές.

Ύστερα από 16 χρόνια παντοδυναμίας του Ερντογάν και ισλαμοποίησης της κοινωνίας, πολλοί Τούρκοι αναπολούν την εποχή όπου μπορούσαν να ντύνονται και να συμπεριφέρονται όπως επιθυμούσαν.

Ύστερα από τις 160.000 συλλήψεις «προδοτών» και «τρομοκρατών», τις σχεδόν 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την φυλάκιση 120 δημοσιογράφων και το κλείσιμο 180 μέσων ενημέρωσης στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ισχύει ακόμη, πολλοί Τούρκοι που εξαρτώνται με κάποιον τρόπο από το Κράτος διστάζουν να εμφανιστούν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων προέδρων της αντιπολίτευσης από τον φόβο αντιποίνων μετά τις εκλογές. Ακόμη και μια «λάθος» ανάρτηση στο Twitter μπορεί να τους στοιχίσει την δουλειά τους ή να τους στείλει στη φυλακή.

Οι δημοσκόποι παραπονιούνται ότι, ακόμη και στις ανώνυμες δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα: στις εκλογές του 2015, έπρεπε να χτυπήσουν 40 πόρτες για να πάρουν 18 απαντήσεις, σήμερα πρέπει να χτυπήσουν 120 πόρτες για το ίδιο αποτέλεσμα. Οι κάλπες της Κυριακής μπορεί να βγάλουν εκπλήξεις που δεν «έπιασαν» οι δημοσκοπήσεις.

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024