«Οι αποφάσεις του Eurogroup για το μεταμνημονιακό βήμα της Ελλάδας απαιτούν συνέπεια και αξιοπιστία από εποπτευόμενους και εποπτεύοντες». Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης σημείωσε τα εξής:

«Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και ανακοινώθηκε επισήμως ότι η χώρα μας περνά από τον Αύγουστο στη μεταμνημονιακή περίοδο, που όμως επίσης θα «εποπτεύεται» έως και το 2022. Επιπλέον προβλέπονται τριμηνιαίες επιθεωρήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους, εποπτεία για τη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεις τα επόμενα χρόνια να παράξουμε ανάπτυξη, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώσουμε την ανεργία.

Το κείμενο συμμόρφωσης (EU compliance report) που επιβεβαίωσε την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων, ενσωματώνει προβλέψεις για ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ το 2018, αύξηση 2,3% το 2019 και το 2020, μείωση του ρυθμού 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022. Οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 3,5% το 2018, 3,8% το 2019 και 2020, 4,1% το 2021 και 4,3% το 2022. Τέλος για την ανεργία προβλέπεται μείωση στο 20,1% το 2018, 18,4% το 2019, 17% το 2020, 15,8% το 2021 και 14,9% το 2022.

Στο κρίσιμο Eurogroup οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της αυξημένης εποπτείας και της τεχνικής βοήθειας (Cooperation and Support Plan) από την ΕΕ που θα έχει άλλωστε τον κεντρικό ρόλο. Ορίστηκε η τελευταία δόση των 15 δις ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως δημοσιονομικό μαξιλάρι για την ασφαλή έξοδο μας στις αγορές, ενώ η συμφωνία για το χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άμεσα εφαρμόσιμη. Στο επίμαχο θέμα της ρύθμισης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο και τα επίμαχα σημεία με τον τύπο, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης, την επέκταση των ωριμάνσεων, τη διάθεση των κερδών των κεντρικών τραπεζών και κυρίως την δεκαετή επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και των τόκων, στο μαραθώνιο παζάρι που διαδραματίστηκε τελικά φαίνεται να επικράτησε η μέση λύση μεταξύ γερμανικής και γαλλικής πρότασης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η συμφωνία για το μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας και η ελάφρυνση του χρέους σαφώς στέλνουν θετικά μηνύματα για τη χώρα μας σε όλο το κόσμο. Όμως όλα τα παραπάνω για να επιτευχθούν, απαιτείται συνέπεια και αξιοπιστία από τους εποπτευόμενους αλλά και τους εποπτεύοντες. Μόνο τότε, οι θετικές προβλέψεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο θα θεωρηθούν μία νέα αρχή να σταθούμε στα πόδια μας και θα μπορέσουν επιτέλους να γίνουν αισθητές στη πραγματική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο