Η Τουρκία στον «πόλεμο» των δασμών κατά των ΗΠΑ
Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων από τις ΗΠΑ
Η Τουρκία θα αρχίσει να εφαρμόζει ανταποδοτικούς δασμούς αξίας 266,5 εκατ. δολαρίων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τους «ασύνετους» και «αβάστακτους» επιπλέον δασμούς στον χάλυβα που αποφάσισε η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.
«Το συνολικό δασμολογικό φορτίο που επιβάλλει σήμερα η Τουρκία στις ΗΠΑ είναι ανάλογο του επιπλέον κόστους που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω των δασμών που της επέβαλαν οι ΗΠΑ», αναφέρει σε μια δήλωση ο Ζεϊμπεκτσί.
«Είναι ανάλογα, μελετημένα και σχεδιασμένα ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που ενθαρρύνουμε τον διάλογο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλει δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας επικρίσεις από άλλες χώρες ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Οι αμερικανικοί δασμοί επιβλήθηκαν σε βάρος της Ευρώπης, του Καναδά και του Μεξικού από την 1η Ιουνίου, μετά τη λήξη των προσωρινών εξαιρέσεών τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πέμπτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και το ύψος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 20,6 δισεκ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις ενεργές, ρωμαλέες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Ζεϊμπεκτσί.
- Βγες έξω: Η άσκηση στη φύση κάνει καλό
- Κώστας Παπανικολάου: «Το 10-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι σημαντικό, αλλά…»
- Ενισχύεται η παρουσία των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα
- Στην κόψη του ξυραφιού: Η Ουκρανία μεταξύ «προβοκάτσιας» και ειρήνης
- Συνταγή: Μαμαδίστικη κοτόσουπα αυγολέμονο
- Κάρλος Κάιζερ: Ο Βραζιλιάνος που προσποιήθηκε τον ποδοσφαιριστή – Πληρωνόταν αλλά δεν έπαιξε ποτέ σε αγώνα
- Λιανεμπόριο 2025: Mια χρονιά «αποχαιρετισμών» για ιστορικά brands που δεν άντεξαν
- «Οδηγός» για τους δανειολήπτες – Πώς να μειώσετε τις δόσεις στην τράπεζα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 03.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tim-marshall-oMI4Xs46ar4-unsplash-315x220.jpg)






























![Είκοσι νεκροί στην Υεμένη από βομβαρδισμούς της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-02T181749Z_32963326_RC26TIASLAFB_RTRMADP_5_YEMEN-SECURITY-SAYOUN-UGC-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442