Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Πιέσεις Μέρκελ σε Τσίπρα με φόντο το χρέος

Προσφυγικό: Πιέσεις Μέρκελ σε Τσίπρα με φόντο το χρέος

Η Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε  παγίδα για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία, καθώς η Γερμανία προωθεί λύσεις που αναμένεται να προκαλέσουν «έμφραγμα»

Ένα σκληρό παζάρι με αφορμή το προσφυγικό φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη, με την Άνγκελα Μέρκελ να κινεί τα νήματα στην Ευρώπη έχοντας τη στήριξη και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία, καθώς η Γερμανία προωθεί λύσεις που αναμένεται να προκαλέσουν «έμφραγμα».

Σκληρές λύσεις με αυστηρούς ελέγχους, επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στις πρώτες χώρες υποδοχής (όπως η Ελλάδα), παραμονή υποχρεωτικά των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, κυρίως δηλαδή στη χώρα μας.

Και μάλιστα με κάποιους να συνδέουν τις αποφάσεις για το προσφυγικό με την οικονομία και τα μνημόνια.

Όπως αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Στήριξη και από Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου, γράφει η FAZ.

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα.

Η Σύνοδος Κορυφής

Την Κυριακή το απόγευμα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κατάλογος των συμμετεχόντων κρατών μπορεί να επεκταθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής την Κυριακή. Η συμμετοχή των τεσσάρων κρατών του Visegrad Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, που επιδιώκουν μια σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει ήδη πρόταση και για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο, δηλαδή στη γειτονιά μας, γεγονός βεβαίως που θα προκαλέσει νέες πιέσεις προς Ιταλία και Ελλάδα που βρίσκονται δίπλα. Επίσης, το γεγονός ότι η Μέρκελ σπεύδει να βρει λύσεις για το θέμα, υπό την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό, ενδεχομένως να συνδέεται και με ένα νέο προσφυγικό κύμα που αναμένεται.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024