Τον ασκό του… «πολιτικού Αιόλου» άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών που θα είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Ήδη οι πρώτες παρενέργειες και κλυδωνισμοί άρχισαν να καταγράφονται. Τα όσα συμβαίνουν στους ΑΝΕΛ και στο Κίνημα Αλλαγής με την σφοδρή αντιπαράθεση Γεννηματά – Θεοδωράκη είναι ενδεικτικά, ενώ στις πρώτες μετρήσεις καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία της κοινωνίας για τη συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις ευαισθησίες που υπάρχουν, αλλά επιμένουν ότι η συμφωνία είναι θετική και η προσοχή τους είναι στραμμένη στο ζήτημα του χρέους.

Εξάλλου, ο συμβιβασμός, όπως λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, σε μια διαπραγμάτευση είναι το κλειδί για να κλείσει η όποια συμφωνία. Ειδικά στην περίπτωση της ονομασίας της πΓΔΜ, λένε, ο συμβιβασμός ήταν αναμενόμενος μετά από μια πολυετή διαδικασία.

Στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση για να επέλθει συμφωνία, έγιναν, όπως ήταν και αναμενόμενο, εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξ αρχής ήταν στη γραμμή να λυθεί το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Έπαιξε τα.. ρέστα του σε αυτό το ζήτημα και περιμένει να του βγει, ενώ ήδη έχει χαράξει τη γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης και πάνω σε αυτή θα πορευθεί. Θα κερδίσει; Αυτό θα φανεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση οχυρώνεται πίσω από το όχι στη συμφωνία και ευελπιστεί να σαρωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να εξαφανιστούν οι ΑΝΕΛ.

Οπως διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο, η συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη, θα επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές συμμαχίες και θα αναδείξει νέες συμμαχίες και συνεργασίες. Και όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές διεργασίες, θα υπάρξουν σύντομα μετακινήσεις βουλευτών, ανεξάρτητων, από το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, είτε προς τη ΝΔ, είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως η πολιτική εξίσωση δεν έχει λυθεί ακόμα, ενώ το πολιτικό ταμείο δεν έγινε… Οι εξελίξεις θα είναι πυκνές!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο