Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  (QE) και πλην συγκλονιστικού απρόοπτου η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις αγορές ομολόγων που κάνει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το  μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η ΕΚΤ  γνωστοποίησε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος. Οι αγορές ομολόγων μειώνονται στα 30 δις ευρώ τον μήνα, τον Σεπτέμβριο περιορίζονται στα 15 δις και τον Δεκέμβριο γράφεται ο επίλογος .

Πρόκειται  για ένα πρόγραμμα που επί της ουσίας μοιράζει … φθηνό χρήμα και θα βοηθούσε την Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού. Γι΄ αυτό και  αρχικά η κυβέρνηση το είχε αναγάγει σε έναν από τους βασικούς της στόχους.
Στα μέσα Οκτωβρίου 2016 και μετά από την  συμμετοχή του σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προεξοφλήσει πως «μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου ή έστω στις αρχές του 2017 η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση».   «Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα για να γίνει πόλος επενδύσεων» είχε προσθέσει.

Και επειδή η ΕΚΤ είχε σηκώσει απαγορευτικό μιας και θεωρούσε (και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να  θεωρεί) ότι το χρέος της Ελλάδας  δεν είναι βιώσιμο ο κ. Τσίπρας άλλαξε , όπως το συνηθίζει άλλωστε,  γραμμή Τον Δεκέμβριο του  2017 ο  πρωθυπουργός μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC υποβάθμισε  το  πρόγραμμα της ΕΚΤ λέγοντας «δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς»  προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος».

Βέβαια οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα λίγη σημασία έχουν . Σημασία έχει πως μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο αν δεν υπάρξουν αλλεπάλληλες  αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας (κατά πέντε βαθμίδες) τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Και θα μείνει η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν έκανε χρήση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι είναι αυτή που το είχε περισσότερο ανάγκη από οποιαδήποτε άλλη.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας