Αύριο συνεδριάζει το προεδρείο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και αναμένεται να κριθεί η τύχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και ενδεχομένως και του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές καλούνται να αποφασίσουν αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ για προθεσμία δύο εβδομάδων μέχρι τη λήψη των αποφάσεων για το καθεστώς χορήγησης ασύλου στη χώρα.

Από τη μία πλευρά, ο αρχηγός της CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστς Ζεεχόφερ επιμένει ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι φθάνουν στα γερμανικά σύνορα προερχόμενοι από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο έχει απορριφθεί ή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα, ενώ η καγκελάριος επιδιώκει μια συνολική αλλαγή των κανονισμών για το άσυλο, με τη συναίνεση και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ζητεί συγκεκριμένα γι’ αυτό προθεσμία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 του μήνα.

Σήμερα πάντως από την κυβέρνηση διαψεύσθηκε η πληροφορία της εφημερίδας BILD ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει εισηγηθεί την πραγματοποίηση μιας «μίνι Συνόδου», με τη συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό κύμα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν διαψεύσθηκε ωστόσο η πληροφορία ότι η Καγκελάριος προσπαθεί να έλθει σε συνεννόηση κυρίως με τις χώρες οι οποίες αποτελούν συνήθως την «πύλη εισόδου» στην Ε.Ε.

Το κλίμα στο μεταξύ βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν η εφημερίδα «Die Welt» δημοσιοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ότι ο κ. Ζεεχόφερ, μιλώντας σε στενό κύκλο κομματικών στελεχών, δήλωσε δύο φορές: «Δεν μπορώ πια να δουλέψω με τη γυναίκα», αναφερόμενος στην κυρία Μέρκελ. Λίγη ώρα μετά, επικαλούμενη «κύκλους της CSU», η Berliner Zeitung έγραψε ότι αυτή η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην κυριακάτικη BILD δήλωσε ότι «κανείς στην CSU δεν ενδιαφέρεται να ανατρέψει την καγκελάριο, να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα ή τον συνασπισμό». Την ίδια ώρα, το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι, εάν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν θεωρηθεί ικανοποιητικό, ο κ. Ζεεχόφερ σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα με το σχέδιό του, να δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία να ξεκινήσει τους ελέγχους και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Όπως σχολιάζει η BILD, αιτία της επιμονής του κ. Ζεεχόφερ για άμεση αυστηροποίηση των κανονισμών ασύλου είναι η πρόθεσή του να δώσει το μήνυμα ότι η κατάσταση στα σύνορα της χώρας έχει πλέον αλλάξει – και αν είναι δυνατόν πριν από τις εκλογές στην Βαυαρία, οι οποίες θα διεξαχθούν μετά το καλοκαίρι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο