Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόβουν τα «δεσμά» με τον ELA οι τράπεζες

Κόβουν τα «δεσμά» με τον ELA οι τράπεζες

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν βάλει τις «μηχανές στο φουλ» προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο ELA είχε ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ για να μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2014 και να εκτοξευτεί και πάλι προς των επίπεδα των 100 δισ. ευρώ μετά τη «διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Έκτοτε, σταθερά το υπόλοιπο του ELA μειώνεται, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 ο ELA έχει μειωθεί κατά 52%, ή 11,3 δισ. ευρώ, από το τέλος του 2017 αποτυπώνοντας τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και γενικότερα εμπιστοσύνης.

Σήμερα με την σταδιακή χαλάρωση των capital control και την δειλή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε στα 10,9 δισ. ευρώ..

Άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι η ρευστότητα των τραπεζών έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024