Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, ενώ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2018.

«Η οικονομία πάει καλά» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, την οποία ανέμεναν οι αγορές, τα επιτόκια ανέρχονται πλέον στο 1,75% με 2%, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).

Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 2,8% το 2018, ήτοι 0,1% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις τον Μάρτιο, ενώ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4% τον επόμενο χρόνο. Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Fed προβλέπει αύξηση στο 2,1% φέτος έναντι 1,9% τον Μάρτιο. Βάσει των προβλέψεων, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2019.

Η Fed εμφανίζεται επίσης πιο αισιόδοξη και στο μέτωπο της απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας στο 3,6% φέτος (-0,2% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις) και στο 3,5% το 2019 (-0,1%).