Από την Ολομέλεια της Βουλής περνά το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ενεχυρίαση της Δημόσιας Περιουσίας, μείωση του αφορολόγητο, περικοπή των συντάξεων αλλά και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Η συζήτηση ξεκινά την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη το απόγευμα με την ονομαστική ψηφοφορία, με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2020, στο οποίο περιγράφεται η οικονομική πολιτική 2019-2022 που έχει στόχο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% του ΑΕΠ , αύξηση των επενδύσεων 8,6%, των εξαγωγών κατά 4% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2 % του ΑΕΠ ως το 2022.

Επίσης, προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 19,9% του ΑΕΠ στο 14,5% του ΑΕΠ το 2022, με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.

Στο δημοσιονομικό σκέλος περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για περικοπές των συντάξεων το 2019 και των μισθών το 2020, μαζί με τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί για κάθε χρονιά. Παράλληλα, προβλέπει ότι εκτός από την επίτευξη του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για φοροαπαλλαγές και κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, σε βάθος πενταετίας.