Στη Βουλή θα μεταφερθεί  η «μάχη» για το Σκοπιανό – πιθανότατα την Παρασκευή – σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά τον «λευκό καπνό» που βγήκε ύστερα από τη συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ για το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται τα επόμενα βήματα για το πως θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφιστεί η συμφωνία, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις που αφορούν στο μείζον εθνικό θέμα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί «σφυροκόπημα» από την Αντιπολίτευση με τη ΝΔ να εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι οι δύο εταίροι (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν παρουσιάζουν ενιαία στάση στο θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει σχετική απόφαση.

Από την πλευρά του , ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έσπευσε να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά ότι δεν ψηφίσει το κόμμα του μία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, επισημαίνοντας μάλιστα πως στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή η συμφωνία, ο ίδιος θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, είπε με νόημα, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρη η θέση για όλους τους βουλευτές καθώς όλοι αναμένουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας ώστε να τοποθετηθούν συνολικά επί του θέματος. Ήδη πάντως, έχει ξεκινήσει μία κόντρα μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων (Δαννέλης – Κωνσταντινόπουλος).

Τα βλέμματα στις Πρέσπες

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις Πρέσπες όπου πιθανότατα θα συναντηθούν το Σάββατο οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ώστε να δώσουν πανηγυρικό τόνο στα «βαφτίσια» της ΠΓΔΜ, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε περίπτωση που γίνει η συνάντηση, δεν αποκλείεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να δώσει το παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.