Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάσχεση δημόσιας περιουσίας αν δεν εξοφλούνται οι δόσεις

Κατάσχεση δημόσιας περιουσίας αν δεν εξοφλούνται οι δόσεις

Σαρωτικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Υπόλογο έναντι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι πλέον το υπερταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και θα τον αποζημιώνει μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώσει δόσεις δανείων.

Mε το άρθρο 109 του πολινομοσχεδίου επικαιροποιείται η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και του ESM με στόχο να ενταχθεί σε αυτήν και το υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Πλέον η ΕΕΣΥΠ εγγυάται την έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου βάσει της σύμβασης και το κυριότερο:

«Υπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το κράτος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη σύμβαση, η ΕΕΣΥΠ ύστερα από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ». Επίσης συμφωνεί με τον ESM ότι εάν οποιαδήποτε εγγύηση είναι ή καθίσταται μη εκτελεστή, άκυρη ή παράνομη, ανεξάρτητα ως αρχική υποχρέωση, τον αποζημιώνει αμέσως ύστερα από αίτημά του.

Παράλληλα γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων για τη χορήγηση δανείων με στόχο, όπως χαρακτηριστικά γράφεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «η κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων να αποτελεί την εξαίρεση».

Πλέον δημιουργείται Διυπουργική Επιτροπή για την παροχή εγγυήσεων και μπαίνει πλαφόν στις νέες εγγυήσεις. Αυτό κατ’ έτος δεν μπορεί να ξεπερνά το 1,5% των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024