Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Άντονι, η Κέιτ, οι αυτοκτονίες

Ο Άντονι, η Κέιτ, οι αυτοκτονίες

Κατάθλιψη. Η λέξη που κρύβεται κάτω από τη λάμψη, τον απατηλό κόσμο της ματαιοδοξίας

Την περασμένη Τρίτη, η σχεδιάστρια μόδας Κέιτ Σπέιντ αυτοκτόνησε. Λίγες ημέρες αργότερα, την Παρασκευή το απόγευμα, ο τηλεοπτικός σεφ Αντονι Μπουρντέν, επίσης αυτοκτόνησε.

Εκείνο που κάνει τους θανάτους της Κέιτ και του Άντονι ξεχωριστούς, είναι το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν, για πολύ κόσμο, κάτι που έδειχνε ως επιτυχία και ευτυχία. Η 55χρονη Σπέιντ είχε πουλήσει το 2007 την επιχείρησή της με τις γυναικείες τσάντες που την είχε κάνει διάσημη, είχε σύζυγο και μια έφηβη κόρη και είχε τιμηθεί με όλα τα βραβεία της βιομηχανίας της μόδας.

Παρομοίως, ο Μπουρντέν ήταν ένας τιτάνας στον τομέα του, ξεκινώντας ταπεινά από τις κουζίνες για να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, συγγραφέας μπεστ-σέλερ και να φθάσει στο απόγειο της δόξας με δύο σειρές που συνδύαζαν μαγειρική και ταξίδια σε όλο τον κόσμο – πρώτα το No Reservations και κατόπιν το Parts Uknown.

Κάτω από το λούστρο της επιτυχίας και της ευτυχίας, όμως, υπήρχε η κατάθλιψη – μια βαθιά, βασανιστική, θυελλώδης κατάθλιψη που συνέθλιβε τον κόσμο του Άντονι και της Κέιτ και τελικά τους οδήγησε στην αυτοκτονία.

Η πράξη τους υπενθυμίζει αυτό που οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούν διαρκώς τον τελευταίο καιρό: ότι οι αυτοκτονίες λόγω κατάθλιψης αυξάνονται ραγδαία, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να μην εντοπίζεται έγκαιρα και να μην αντιμετωπίζεται. Και μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, διαπιστώνεται μετά τον θάνατο ότι τα άτομα αυτά αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας, χωρίς ούτε οι ίδιοι ούτε οι οικείοι τους να καταλαβαίνουν ότι οι διαφορές στη διάθεσή τους οφείλονταν σε αυτά.

Ο τρόπος που ο Άντονι και η Κέιτ αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους τονίζει και την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση ότι εκείνοι που «τα έχουν όλα» δεν μπορούν να πάσχουν από κατάθλιψη ή να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα – κάτι που απηχεί, σύμφωνα με τους ψυχαναλυτές, εκείνο που συχνά λένε ασθενείς τους: «Έχω μια καλή οικογένεια, μια δουλειά που ζηλεύουν οι άλλοι, οικονομική άνεση, και όμως δεν είμαι ευχαριστημένος».

Σε μια χώρα που ζει τον όγδοο χρόνο μιας σκληρής κρίσης, τα ποσοστά της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί σημαντικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ολοι ξέρουμε ανθρώπους σαν την Κέιτ και τον Άντονι – ίσως όχι τόσο πλούσιους και διάσημους, αλλά βασανισμένους εκ των έσω.

Όμως ζούμε σε μια κουλτούρα όπου τα πάντα μας παροτρύνουν να κρύψουμε και να καταπιέσουμε τα όποια προβλήματά μας προκειμένου να φαινόμαστε καλά. Υπάρχει πίεση να επιβιώσουμε και να δείχνουμε θετικοί. Μπορούμε να κρυφτούμε. Τελικά, όμως, αυτή θα είναι η παγίδα μέσα στην οποία θα πέσουμε.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024