Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλλειμμα ηγεσίας στην Ε.Ε.

Έλλειμμα ηγεσίας στην Ε.Ε.

H πολιτική ελίτ της Ε.Ε. δεν διαθέτει το πολιτικό θάρρος που χρειάζεται, δεν έχει ξεκάθαρη και σταθερή γραμμή

Αντιλαμβάνεται κανείς, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι το πρόβλημα μιας ηγεσίας που δεν δείχνει αποφασισμένη να βρει βιώσιμες λύσεις και παραμένει εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένες θεωρίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις περασμένων δεκαετιών.

Πολλές φορές οι βασικοί «παίκτες» στην ευρωπαϊκή σκακιέρα – πολιτικοί που καθορίζουν τις τύχες εκατομμυρίων πολιτών – αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί η κρίση.

Αποκρυπτογραφώντας κινήσεις της πολιτικής ελίτ της Ε.Ε. μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα και θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεραστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κρίση, με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες, εάν οι ηγέτες ήταν ικανοί να δράσουν με όραμα και με αίσθηση του σκοπού.

Αντίθετα κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης η αναποφασιστικότητα, οι διαφωνίες, κάποια ημιτελή σχέδια και πολλές χαμένες ευκαιρίες, ενώ ακόμα δεν μπορεί να βρεθεί κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της λιτότητας που κυριάρχησε ως βασική αρχή αντιμετώπισης οικονομικών προβλημάτων, όπως π.χ. έγινε στην Ελλάδα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η πολιτική ελίτ της Ε.Ε. δεν διαθέτει το πολιτικό θάρρος που χρειάζεται, δεν έχει ξεκάθαρη και σταθερή γραμμή. Παράλληλα δεν διαθέτει και την ικανότητα να εφαρμόσει κρίσιμες αποφάσεις, ενώ απουσιάζει και η ευθυγράμμιση της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων.

Σε μια χρονική στιγμή που η νομισματική ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν ικανοί να συνεργαστούν. Απουσιάζει ένα ενιαίο και στιβαρό κέντρο αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναδεικνύεται έντονα, κυρίως λόγω των διαφωνιών στις απόψεις των ευρωπαίων πολιτικών, το κενό ηγεσίας.

Δυστυχώς, η δυναμική της κρίσης είναι σε τέτοιον βαθμό, όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές, που μπορεί να εξελιχθεί πολύ χειρότερα στο μέλλον. Και η  έλλειψη ηγεσίας στην Ε.Ε. , εν πολλοίς θα καθορίσει και το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών που ακόμα ψάχνονται και αυτό φαίνεται από τα υψηλά πλέον ποσοστά ευρωσκεπτικισμού!

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024