Ένα έμφραγμα έχει λιγότερες πιθανότητες να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενή όταν αυτό εκδηλώνεται κατά τους καλοκαιρινού μήνες, συγκριτικά με τους χειμερινούς, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου του Λιντς με επικεφαλής τον Δρ Αρβιν Κρισναμούρτι ανέλυσαν στοιχεία για 4.056 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος στη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι, τα εμφράγματα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβούν μοιραία στο πιο κρύο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πιο ζεστό.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε διάστημα 30 ημερών μετά από ένα σοβαρό έμφραγμα ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος στο διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου (πιθανότητα 28%) σε σχέση με το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου (πιθανότητα 20%).

 

«Δεν υπάρχει καμία φυσική αιτία που να εξηγεί γιατί ένα έμφραγμα, ακόμη και το πιο σοβαρό, πρέπει να είναι πιο θανατηφόρο το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, συνεπώς πρέπει να ερευνήσουμε κι άλλο το ζήτημα, για να βρούμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Δρ Κρισναμούρτι.