Παρασκευoσαββατοκύριακο συνεδριάσεων και διαβουλεύσεων για το Κίνημα Αλλαγής, που ξέρετε τι σημαίνει λέει ο Μικροπολιτικός των Νέων: το καλοκαίρι αργεί ακόμα. Παρά τη δεδομένη απαίτηση για τακτικότερες συνεδριάσεις των οργάνων, με αφορμή την πρωτοβουλία για εκλογές, που εκφράστηκε περισσότερο στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία της Παρασκευής, τα πράγματα κύλησαν μάλλον ήπια σε σχέση με παλαιότερες κεντροαριστερές διαδικασίες. Προς το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής δε, πολλοί εκ των παρισταμένων απορούσαν με τις τόσες εκδηλώσεις αγάπης. «Σωστά τα λέει ο ένας», «δίκιο έχει ο άλλος», «ευχαριστώ για την υποστήριξη» και τέτοια. Θα έλεγε κανείς ότι θύμιζαν αποκατεστημένη σχέση ύστερα από καβγαδάκι.

«Και στα δικά μας»

Είπα σχέση και θυμήθηκα τη Φώφη Γεννηματά και τον Πέδρο Σάντσεθ. Εκτός των συγχαρητηρίων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, που δόθηκαν τόσο μέσω της «διπλωματικής οδού» όσο και με ανάρτηση της Φώφηςστο Twitter, η επικεφαλής επανέλαβε τις ευχές και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη άρχισαν να χειροκροτούν και κάποιος αισιόδοξος στο πλήθος φώναξε «και στα δικά μας». Ενα ένα τα βήματα, παιδιά, μη βιαζόμαστε.

Οι συντρόφισσες

Αγαπησιάρικο το κλίμα και εκτός της αιθούσης. Οταν η Φώφη έφτασε στον ημιώροφο του ξενοδοχείου όπου θα διεξαγόταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Σταύρος Θεοδωράκης καθόταν μόνος με τον υπολογιστή του και ετοίμαζε την ομιλία του. Εντόπισε τη Φώφη, άνοιξε τα χέρια και τη χαιρέτησε: «Γεια σου, συντρόφισσα». Η Γεννηματά ανταπέδωσε με μια αγκαλιά και ένα φιλί.
Υπήρξε βέβαια και μια στιγμή έντασης, για να μη βαριόμαστε ρε παιδί μου. Οταν ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών επί του οργανωτικού (δεν θα σας κουράσω, ξέρετε πόσες τέτοιες έχουν στο Κίνημα Αλλαγής;), οι παριστάμενες γυναίκες διαπίστωσαν ότι δεν τηρείται η ποσόστωση. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν τηρείται, αλλά το γυναικείο φύλο έχει σχεδόν μηδενική εκπροσώπηση.

Ο Χριστοδουλάκης προσπάθησε να εξηγήσει, λίγο έντονα είναι η αλήθεια, ότι σ’ αυτή την περίπτωση ποσόστωση δεν προβλέπεται. Οι διαμαρτυρίες όμως δικαιολογημένα δεν σταμάτησαν και, λίγο αργότερα, ο γραμματέας επανήλθε με τις απαραίτητες προσθήκες.