Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ναύαρχος Κουντουριώτης: «Οφείλομεν χάριτας εις την ελληνικήν ναυτιλίαν»
Κωνσταντίνος Βολανάκης, «Η αποβίβαση», 1885-1890, λάδι σε καμβά, 86χ61 εκ., συλλογή Π.Λασκαρίδη (Το έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας», στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη)

Ναύαρχος Κουντουριώτης: «Οφείλομεν χάριτας εις την ελληνικήν ναυτιλίαν»

Ο απελευθερωτής του Ανατολικού Αιγαίου και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης μιλάει το 1916 στην εφημερίδα «Σφαίρα» για τη σημασία της ναυτιλίας

Από την πρώτη μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση στην παγκόσμια ιστορία, τους Περσικούς Πολέμους και τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή που έσωσαν την Ελλάδα, τη Δύση και τον πολιτισμό τους μέχρι τις μέρες μας η θάλασσα πρωταγωνιστεί στους αγώνες του Ελληνισμού και καθορίζει την έκβασή τους: τόσο στους ειρηνικούς, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, όσο και στους πολεμικούς, για την ελευθερία. Πριν από 106 χρόνια, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη θάλασσα ήταν που κρίθηκε εν πολλοίς και πάλι το μέλλον της Ελλάδας, υπό τον ναύαρχο Κουντουριώτη και το θρυλικό «Αβέρωφ». Οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι υπήρξαν το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελεύθερου, ενιαίου και ισχυρού ελληνικού κράτους, καθώς ήταν αυτοί που το διαμόρφωσαν, την ίδια εποχή που, μαζί με την Ελλάδα, αρχίζει πια να διαμορφώνεται και η ενιαία θεσμική έκφραση της ναυτιλίας της που τόσα πολλά είχε προσφέρει στους εθνικούς αγώνες αιώνων για την ελευθερία. Είναι η εποχή που ελπίδες και πόθοι γενεών γίνονται πια πραγματικότητα. Η εποχή που όλα ξεκινούν απ’ την αρχή.
Γ.Π.Μ.

Διαβάστε:

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024