Θέλει, μου λένε, διακαώς να παρακολουθήσει Μουντιάλ στη Μόσχα  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ως ποδοσφαιρόφιλος (όπως κατά καιρούς δηλώνει) το θέλει πολύ. Σκέφτεται μάλιστα να αξιοποιήσει και την πρόσκληση του προέδρου Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα την περίοδο του Μουντιάλ. Μου λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι η παρουσία του τη συγκεκριμένη περίοδο στη Μόσχα (δηλαδή από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου) θα αναδείξει περισσότερο την επίσκεψή του, καθώς όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Μουντιάλ.

Μαθαίνω επίσης ότι τα επιτελεία Πούτιν και Τσίπρα έχουν κάνει ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις για την επίσκεψη. Τι συμβαίνει όμως με τις επισκέψεις πρωθυπουργών σε διεθνείς ποδοσφαιρικές συναντήσεις; Τις αγνοεί ο κ. Τσίπρας και θέλει τόσο πολύ να πάει;

Καραμανλής και… Μουντιάλ

Να του θυμίσω απλώς έναν άλλον δηλωμένο ποδοσφαιρόφιλο πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, που πήγε με το επιτελείο του στην Πορτογαλία για να παρακολουθήσει τον επικό (για τη χώρα μας) τελικό στο Euro ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Απειρος με τα πρωτόκολλα σε τέτοιες διεθνείς διοργανώσεις, ο κ. Καραμανλής είχε την ατυχία να καθίσει δίπλα στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και η πορτογαλική τηλεόραση, που είχε την ευθύνη της μετάδοσης του αγώνα, παρουσίαζε τον κ. Γκαγκάτση ως… πρωθυπουργό της Ελλάδος. Μόνο το τρόπαιο δεν σήκωσε…

Μην την πατήσεις όπως ο Ανδρέας

Δεν το έβαλε όμως κάτω ο κ. Καραμανλής. Πήγε και το 2008 για να παρακολουθήσει EURO στην Αυστρία. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει επίσκεψη στην Αυστρία μόνο και μόνο για το EURO, ανακοινώθηκε τότε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τον συντηρητικό τότε καγκελάριο της Αυστρίας  Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ατυχος όμως ήταν ο κ. Καραμανλής. Τον καγκελάριο τον είδε, δεν είδε όμως το EURO. Εγινε ένας σεισμός στην Ελλάδα και οι συνεργάτες του τον συμβούλεψαν να επιστρέψει στην πατρίδα (για να μην πάθει ό,τι έπαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο  οποίος όταν έγινε ο σεισμός της Καλαμάτας βρισκόταν στην εξωτική Ιξτάπα του Μεξικού). Ετσι, παρακολούθησε τους αγώνες από την τηλεόραση στο Μαξίμου.