Ζωντανός είναι ο ρώσος δημοσιογράφος, Αρκάντι Μπαμπτσένκο, ο οποίος θεωρείτο μέχρι σήμερα νεκρός μετά την επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Κίεβο, όπως είχε ανακοινώσει  η ουκρανική αστυνομία.

Ο Μπραμπτσένκο εμφανίστηκε σήμερα σώος και αβλαβής σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική τηλεόραση, προκαλώντας έκπληξη.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας που του έσωσαν τη ζωή, ενώ ζήτησε συγνώμη για ό,τι πέρασαν οι δικοί του άνθρωποι στο άκουσμα του θανάτου του.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, Vasyl Hrytsak, ξεκαθάρισε ότι η «δολοφονία» του Μπαμπτσένκο ήταν στημένη και είχε σκοπό να αποκαλυφθούν ρώσοι πράκτορες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με σχέδιο εκτέλεσης του ρώσου δημοσιογράφου, το οποίο τελικά κατάφερε να αποτρέψει.

«Ζητώ συγνώμη ειδικά από τη γυναίκα μου» δήλωσε κατά την συνέντευξή Τύπου ο Μπαμπτσένκο, ο οποίος προφανώς δεν είχε μιλήσει στη γυναίκα του που τον βρήκε να αιμορραγεί στην είσοδο του συγκροτήματος όπου διέμεναν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές δυνάμεις ότι διέταξαν τη δολοφονία του ρώσου δημοσιογράφου στο Κίεβο, ενώ μίσθωσαν ουκρανό πολίτη για να εκτελέσει το «συμβόλαιο θανάτου» ύψους 40.000 δολαρίων.

Τόνισε, δε, ότι από τον Ουκρανό εκτελεστή ζητήθηκε να αγοράσει μόνος του τα απαραίτητα πυρομαχικά και όπλα.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκεται ήδη υπό κράτηση.

Για «προπαγανδιστική» δολοφονία μιλά η Ρωσία

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ότι είναι ευτυχές που ο κ. Μπαμπέντσκο είναι ζωντανός. Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η σκηνοθεσία του θανάτου έγινε για προπαγανδιστικούς λόγους.

Η «δολοφονία» του προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ουκρανία «έδειξε» την Ρωσία ως υπεύθυνη.

Ο Μπαμπτσένκο θεωρείται επικριτής του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να μείνει στο Κίεβο μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του, εξαιτίας μιας ανάρτησής του στο Facebook.