Δύο αστυνομικοί, καθώς και ένας πολίτης είναι νεκροί έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Λιέγη, στο Βέλγιο. Ο επιτιθέμενος έχει «εξουδετερωθεί», σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10:30 το πρωί της Τρίτης, όταν στο κέντρο της βελγικής πόλης σήμανε συναγερμός, από πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο δράστης την λίγο πριν εξουδετερωθεί φώναζε Αλλάχ Άκμπαρ (σ.σ ο Θεός είναι μεγάλος στα αραβικά).

Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως ο επιτιθέμενος θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τρομοκρατικό κίνητρο.

 

En dessous de mon boulot je je ne sais pas ce qu’il se passe mais ça se passe …..

Δημοσιεύτηκε από Pierre Etienne Dit Pave στις Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Μετά την επίθεση, ο δράστης κατευθύνθηκε προς ένα λύκειο της περιοχής, όπου πήρε όμηρο μια γυναίκα.

Η νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, στις 11:00, ανέφερε ότι ο δράστης έχει «εξουδετερωθεί».

 

Έλεγχος ρουτίνας εξελίχθηκε σε μακελειό

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Soir, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον δράστη για έλεγχο ρουτίνας.

Εκείνος, αρνήθηκε και στη συνέχεια κατάφερε να αφοπλίσει τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο εξ αυτών, καθώς και έναν πολίτη που περνούσε από το σημείο, ενώ τραυμάτισε ακόμα δύο αστυνομικούς.

Στη συνέχεια οχυρώθηκε με μία γυναίκα ως όμηρο (μια υπάλληλο του γυμνασίου Léonie de Waha) στον έκτο όροφο ενός κτιρίου, πιθανώς του σχολείου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καφέ μπροστά από το οποίο σημειώθηκαν τα γεγονότα.

Με νούμερο 1 το πρώτο περιστατικό πυροβολισμών, ενώ με νούμερο 2 το λύκειο, στο οποίο υπήρξε η ομηρία γυναίκας

Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία στη γαλλόφωνη Βαλλονία, αποτέλεσε επίσης το σκηνικό ενός περιστατικού με πυροβολισμούς το 2011, όταν ένας ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.