Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μνημόνιο της επόμενης μέρας και τα σενάρια για κάλπες

Το μνημόνιο της επόμενης μέρας και τα σενάρια για κάλπες

Το κούρεμα των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και η θύελλα του ΕΝΦΙΑ κλονίζουν τον Τσακαλώτο

H προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή φανέρωσε στους πάντες ότι παρά τους πρωθυπουργικούς όρκους περί του αντιθέτου έχουμε εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο, με άγνωστο ακόμη τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας εμφανώς πια, διά των λόγων του κυρίως, «χτίζει» το επιχείρημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

 Πού στοχεύει, τι σκέπτεται ο Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», με την τελευταία ομιλία του περιέγραψε ακριβώς τον πυρήνα της διεκδίκησής του και προσδιόρισε βεβαίως τις εκλογικές στοχεύσεις του. Κατ’ αυτόν, η κυβέρνηση πέτυχε εκεί όπου οι παλαιές πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν. Μπόρεσε δηλαδή να χειριστεί τη μεγάλη οικονομική κρίση, δρώντας σε ένα ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που άλλοι είχαν προσδιορίσει.

Οι ίδιος ισχυρίστηκε, και θα ισχυρίζεται σταθερά από εδώ και πέρα, ότι παρά τους πολλούς περιορισμούς κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε πριν από τρία χρόνια έναντι εταίρων και δανειστών, ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τον αυστηρό κύκλο των αξιολογήσεων, ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις τόσο για την έξοδο από τα απεχθή μνημόνια όσο και για τη ρύθμιση του χρέους, στοιχεία που επιτρέπουν την ασφαλή και αυτόνομη επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Επαίρεται λοιπόν ότι η άλλοτε αποκλεισμένη και απομονωμένη Αριστερά δεν είναι απλώς μια διεκδικητική δύναμη, αλλά μια δύναμη εξουσίας ικανή να χειρίζεται με ευθύνη κρίσιμες υποθέσεις της χώρας. Και επιπλέον ότι πέτυχε στο έργο αυτό σε συνθήκες μεγάλης αντίθεσης και πολέμου από τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, έχοντας απέναντι τον ευρύ κύκλο του νεοφιλελευθερισμού και των μεγάλων συμφερόντων, με μόνο σύμμαχο τον ελληνικό λαό και ιδιαιτέρως τα φτωχότερα στρώματα αυτού, με τα οποία συνειδητά συμμάχησε και συμμαχεί προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα.

Στη βάση αυτών των ισχυρισμών θα κινηθεί στην επόμενη μακρά προεκλογική περίοδο, διατηρώντας γι’ αυτόν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Με τους φτωχότερους δηλώνει ότι θα συμπορευθεί ο κ. Τσίπρας, αυτούς κατά βάση πιστεύει ότι εκπροσωπεί, αυτούς πρώτα θα επιχειρήσει να καλύψει όταν διά του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου υπερασπίζεται πολιτικές ενεργού ζήτησης και δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να μεγαλώσεις την πίτα για να μοιράσεις στον φτωχό λαό, αλλά διά της μοιρασιάς από το παρόν περίσσευμα να πετύχεις την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος.

Για τον Πρωθυπουργό, λοιπόν, στην παρούσα φάση προέχουν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η παρεπόμενη εξ αυτής ρύθμιση του χρέους, η έξοδος τον Αύγουστο από τα μνημόνια και η απόκτηση βαθμών ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση από το φθινόπωρο και μετά.

Σε τροχιά εκλογών η χώρα μετά τη ΔΕΘ

Λογικά μέχρι τότε οποιοδήποτε σενάριο εκλογών απορρίπτεται. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι στα υπουργικά γραφεία δεν υπάρχει άλλη συζήτηση παρά αυτή της επιλογής του καταλληλότερου χρόνου για τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024