Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2018 διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο», το Σάββατο 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα και έχει στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης με την περιφέρεια, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, την ανταλλαγή εμπειριών, την καλλιέργεια συνεργασιών και τη μεταλαμπάδευση και στη συνέχεια διάχυση της πληροφόρησης στον πληθυσμό σε τοπικό επίπεδο.

Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος ορίζονται οι κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας. Υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη τωνλεμφοκυττάρωντα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες.

Οι συχνότερες μορφές του είναι οι λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα λεμφώματα από τους λεμφαδένες και τα μυελώματα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκρίνοντας τις δεκαπέντε συχνότερες μορφές καρκίνου, η λευχαιμία ήταν η όγδοη αιτία θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου το 2012 , και η 11η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ζουν με λέμφωμα και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 360.000 νέες περιπτώσεις, ενώ πεθαίνουν περίπου 200.000 άτομα. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας, 2.500 περιπτώσεις λεμφωμάτων και 400 πολλαπλού μυελώματος.

Συνήθως ο αιματολογικός καρκίνος προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία είναι η ποιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Οι αιματολογικοί καρκίνοι έχουν γενικότερα υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το IARC (2015), παρατηρείται αυξητική τάση παγκοσμίως στη συχνότητα εμφάνισης, καθώς από τις 165.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, ο αριθμός έχει ανέβει σε 215.000 περιπτώσεις για παιδιά 14 ετών και μικρότερα και σε 85.000 νέες περιπτώσεις για παιδιά ηλικίας 15 – 19 ετών.

Για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που θέτει ο αιματολογικός καρκίνος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συνεργάζεται στενά με το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού των
Οστών«Όραμα Ελπίδας». Η νέα αυτή συνεργασία αποτελεί για την ΕΛΛΟΚ γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς έχει σκοπό να δημιουργήσει σειρά νέων δράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ώστε να λάβουν ενημέρωση οι τοπικές κοινωνίες για τον αιματολογικό καρκίνο, καθώς και για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για την αξία της εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών ώστε να γίνουν και οι ίδιοι κοινωνοί της ιδέας.

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο και φέτος η Κυριακή 3 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί σε όλο κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο. Είναι μια ημέρα γιορτής για όσους έχουν επιβιώσει, ενθάρρυνσης για όσους διαγνώστηκαν πρόσφατα, συνάντησης υποστήριξης, αγάπης και φροντίδας για τις οικογένειες, και ενημέρωσης του κοινού. Την Κυριακή, 3 Ιουνίου, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα τιμήσουν τους επιβιώσαντες και θα δείξουν στον κόσμο ότι η ζωή μετά μια εμπειρία καρκίνου μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από πριν, ακόμη και να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα, να γίνει έμπνευση για άλλους.