Η ιαπωνική φίρμα αναδείχθηκε για ακόμα μια χρονιά ως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία βάσει της έρευνας Top 100 Most Valuable Global Brands που διεξήγαγε για 13η συνεχή χρονιά η αμερικανική εταιρεία ερευνών BrandZ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η οποία για την αξιολόγηση συνδυάζει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία των εταιρειών με την άποψη του κοινού η οποία προκύπτει βάσει ερωτηματολογίων που υποβάλλονται σε δείγμα που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια, η αξία της Toyota διαμορφώνεται σε 29.987 εκατομμύρια δολάρια, μέγεθος αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά και το οποίο κατατάσσει την ιαπωνική φίρμα στην πρώτη θέση των κατασκευαστών αυτοκινήτου.

Ο επικεφαλής της Global BrandZ, Peter Walshe ανέφερε ότι υπεύθυνη για την ανοδική πορεία της Toyota φέτος, ήταν η αυξημένη ζήτηση για τα SUV προϊόντα της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, στοιχείο που όπως χαρακτηριστικά είπε βοήθησε την Toyota να διατηρήσει την πρωτιά στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στη 13χρονη πορεία της συγκεκριμένης έρευνας για 11 φορές, υποχωρώντας στη δεύτερη θέση μόνο το 2010 και το 2012.

Πλην της πρωτιάς της Toyota στην κατάταξη αυτοκινητοβιομηχανιών της BrandZ, αξιόλογη μεταβολή εμφάνισε και η αξία της Mercedes-Benz η οποία αυξήθηκε κατά 9% σε 25,684 δισεκατομμύρια δολάρια, στοιχείο που την έφερε στην φετινή εκδοχή της έρευνας, στη δεύτερη θέση των αυτοκινητοβιομηχανιών πάνω από την BMW η αξία της οποίας αποτιμήθηκε σε 25,264 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας άνοδο 4%.

Ο Peter Walshe απέδωσε την άνοδο της Mercedes-Benz στην ανάπτυξη που σημείωσε σε αγορές της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Την πρώτη δεκάδα στην κατάταξη των αυτοκινητοβιομηχανιών βάσει της έρευνας συμπληρώνουν οι Ford, Honda, Nissan, Audi, Tesla, Suzuki και VW η οποία επέστρεψε στη δεκάδα μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω dieselgate.

Ανεξαρτήτως της κατάταξης των αυτοκινητοβιομηχανιών και σε ό,τι αφορά τις «αμιγείς» πρωτιές, στην κορυφή της λίστας της BrandZ βρίσκεται η Google με την αξία της να αποτιμάται από την αμερικανική εταιρεία ερευνών σε 302,063 δισεκατομμύρια δολάρια -+23% σε σχέση με πέρυσι- ενώ ακολουθούν η Microsoft με 300,595 δις δολάρια και η Amazon με 207,594 δισεκατομμύρια δολάρια.