Στις 20:00 της Κυριακής θα επιστρέψει ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο προεδρικό μέγαρο για να παρουσιάσει στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα την πλήρη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης με τα ονόματα των υπουργών.

Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως διαρρέει, στην λίστα αυτή περιλαμβάνεται και το όνομα του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή.

Εκεί φαίνεται να βρίσκεται και η μεγάλη αντίθεση με τον ιταλό πρόεδρο, αφού ο Ματαρέλα φέρεται να έχει «καθυστερήσει» τη σύσταση νέας κυβέρνησης, η οποία θα έβαζε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα για περισσότερες από 80 ημέρες.

Αυτό γιατί αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τον Σαβόνα, σύμφωνα με το Reuters, ο κύκλος του προέδρου της Ιταλία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί για υπουργό Οικονομικών κάποιον που τάσσεται εναντίον του ευρώ, καθώς και ότι δεν θα δεχθεί τη «δικτατορία» των κομμάτων.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε προκύψει τόσο οξεία σύγκρουση της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας με κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Τις ώρες αυτές καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική εξέλιξη δείχνει να είναι ο διορισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέα προσφυγή στις κάλπες, μάλλον τον Οκτώβριο.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχει τονίσει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί».

Γράψτε το σχόλιο σας