Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Θα αρχίσει την περιοδεία του από την Ιορδανία στις 24 Ιουνίου

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, θα επισκεφθεί στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα αρχίσει την περιοδεία του από την Ιορδανία στις 24 Ιουνίου, πριν μεταβεί στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ στις 25 Ιουνίου. Στις 26 Ιουνίου θα είναι στην Ιερουσαλήμ και στις 27 στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό.

Η επίσκεψη, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο για το καλοκαίρι χωρίς ακριβές χρονοδιάγραμμα, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί διάδοχος του βρετανικού θρόνου. «Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας που είχε θετική αποδοχή από τις ισραηλινές, τις ιορδανικές και τις παλαιστινιακές αρχές», είχε ανακοινώσει το Κένσινγκτον.

Κανένα μέλος της στενής βασιλικής οικογένειας δεν έχει επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Οι προηγούμενες ανεπίσημες επισκέψεις είχαν πραγματοποιηθεί από τους εξαδέλφους της Ελισάβετ Β’, τον δούκα του Κεντ (1998) και τον δούκα του Γκλόστερ (2007).

Είναι επίσης μια πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βρετανικής μοναρχίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε παραστεί στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ιτζχάκ Ράμπιν τον Νοέμβριο του 1995 και του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ τον Σεπτέμβριο του 2016. Στη συνέχεια είχε επισκεφθεί τον τάφο της γιαγιάς του Αλίκης της Ελλάδας στο ‘Όρος των Ελαιών. Αλλά οι επισκέψεις αυτές δεν είχαν πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και δεν είχαν επίσημο χαρακτήρα.

Η Βρετανία θεωρεί το Ισραήλ στενό και σημαντικό σύμμαχο αλλά η επίσκεψη διεξάγεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν διαφωνήσει δημόσια σε μείζονα θέματα.

Όπως οι περισσότεροι δυτικοί σύμμαχοί της, η βρετανική κυβέρνηση επέκρινε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. ‘Εκτοτε δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στη Γάζα, με την Τερέζα Μέι να δηλώνει ότι η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και να καλεί σε αυτοσυγκράτηση το Ισραήλ. Το Λονδίνο επίσης είναι αντίθετο με την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρά τις διαφωνίες τους, το Λονδίνο έχει υιοθετήσει μια πιο θετική προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ από τότε που η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024