Μετά από σχεδόν δυο ώρες συνομιλίας με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε τελικά χθες βράδυ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στην τελική απόφαση του προέδρου Ματαρέλα βάρυνε και το ότι θέλησε να αποφύγει –πιθανότατα- περαιτέρω άνοδο του σπρεντ, το οποίο χθες είχε ξεπεράσει τις διακόσιες μονάδες.

Ο Κόντε θα συναντήσει τυπικά όλα τα πολιτικά κόμματα και στην συνέχεια θα επιτρέψει στο προεδρικό μέγαρο με την λίστα των υπουργών του. Ανοίγει τώρα λοιπόν το κύριο όσο και κρίσιμο κεφάλαιο της επιλογής των υπουργών.

Αμφιβολίες για τον προτεινόμενο υπ. Οικονομικών

Από τα κύρια θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, είναι αν ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, (82 ετών, με μακρά θητεία σε γνωστούς οργανισμούς) θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Αν στην Ευρώπη φτιάξουν την πολιτική ένωση, η Γερμανία θα γίνει σίγουρα μειοψηφία», έχει δηλώσει ο Σαβόνα. Θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση. Η Λέγκα τον θέλει οπωσδήποτε στο υπουργείο Oικονομικών διότι εκπροσωπεί την γραμμή της. Αλλά ο Ιταλός πρόεδρος έχει σοβαρές αμφιβολίες με αναφορά-ιδίως- στις μελλοντικές σχέσεις με την Ένωση.

Ο Ιταλός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο

Παράλληλα θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο γραμματέας της Λέγκα, Σαλβίνι, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Η γραμμή του, η οποία με λίγα λόγια λέει «στοπ στην υποδοχή μεταναστών» ανεβάζοντας έτσι συχνά τους τόνους μπορεί να προκαλέσει πολλές εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο δε ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, θέλει να γίνει υπουργός Εργασίας, αλλά και Οικονομικής Ανάπτυξης. Για να μπορέσει να εφαρμόσει με σχετική αυτονομία την κύρια υπόσχεση του κινήματός του: να μπορέσουν να δοθούν, δηλαδή, 780 ευρώ τον μήνα στους ανέργους και να αυξηθούν παράλληλα οι κατώτερες συντάξεις.

Την τελική λίστα, όμως, θα πρέπει να την εγκρίνει πρώτα ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο οποίος διατηρεί ουσιαστικά το δικαίωμα του βέτο. Και να εξακριβωθεί, βέβαια, αν υπάρχει και η προβλεπόμενη οικονομική κάλυψη για .όλες τις παροχές του νέου αυτού κυβερνητικού προγράμματος.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο