Στην διολίσθηση της τουρκικής λίρας αναφέρεται το κύριο άρθρο της Wall Street Journal, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη στον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος διατηρεί πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και επιτίθεται στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, γεγονός που οι επενδυτές εξέλαβαν ως πολιτική επιρροή.

Η τουρκική λίρα είχε πτώση της τάξης του 5% την Τετάρτη και έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της αυτόν τον χρόνο, πράγμα που οδήγησε σε μία μακρά ύφεση η οποία απαιτεί πλέον ακραία μέτρα.

Ήδη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από 13,5% σε 16%. Οι ευθύνες βαραίνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται -για ακόμη μία φορά- εξαιτίας της εξαιρετικά αυταρχικής τους διακυβέρνησης. Χαρακτηριζόμενος ως δικτάτορας, αυτή την φορά του αποδίδονται ευθύνες για την χαμένη αξιοπιστία των τουρκικών θεσμών.

Οι εκλογές

Ο τούρκος Πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου, σχεδόν πάνω από ένα χρόνο πριν την λήξη της κυβερνητικής θητείας, με στόχο να μπορέσει να ελέγξει μια επικείμενη οικονομική κατάρρευση. Ωστόσο, τον πρόλαβαν τα γεγονότα. Το χρονικό του προαναγγελθέντος… θανάτου που ανέδειξε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Τετάρτη, απειλεί τώρα την προεκλογική του καμπάνια.

Το κλίμα αστάθειας που διαμορφώνεται στην Τουρκία αποθαρρύνει τους επενδυτές, που ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες υπάρχουν σίγουρα πολύ πιο σταθερά περιβάλλοντα. Αλλά εκτός αυτού, το καμπανάκι του συναγερμού χτύπησε και αλλού. Ήδη η πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει πλήξει μερικές από τις μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ πλήττει και την ποιότητα ζωής των μέσω Τούρκων πολιτών. Δηλαδή των ψηφοφόρων.

Γράψτε το σχόλιο σας