Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, η επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Λευκό Πύργο,  ήταν «οργανωμένη», θέση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της.

Έτσι, το δικαστήριο τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους σπουδαστές και τον 36χρονο ομογενή, ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας ακόμη και την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, την οποία εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας για τους δύο σπουδαστές.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ποινή ανεστάλη επί 3ετία για τους δύο 20χρονους και μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αντίθετα, για τον 36χρονο, που αναμένεται να δικαστεί αύριο και για τη διάρρηξη του κρεοπωλείου που φέρεται να διέπραξε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Λευκού Πύργου, αποφασίστηκε η ποινή να μετατραπεί προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής.

Αυτό σημαίνει, ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος εφόσον καταβάλει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στην εις βάρος του επιβληθείσα ποινή.

«Οργανωμένη επίθεση σε βάρος του δημάρχου»

Οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (για τις ζημιές στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μπουτάρη), ενώ ο 20χρονος, που τιμωρήθηκε με την μεγαλύτερη ποινή, αντιμετώπιζε, επιπλέον, το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Αξιολογώντας το αποδεικτικά μέσα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε όλους ένοχους για διατάραξη κοινής ειρήνης και, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για απλή φθορά.

Επιπροσθέτως, ο κατηγορούμενος για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίθηκε ένοχος και γι’ αυτήν την πράξη.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί εάν θα πρέπει να διωχθούν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι (και οποιοσδήποτε άλλος προκύψει) για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης δέχθηκε ότι επρόκειτο για «οργανωμένη επίθεση σε βάρος του δημάρχου», κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως που ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων.

Η ίδια, στην εισήγησή της, είπε ότι το πλήθος «υποκινήθηκε από σχετικό σύνθημα που δόθηκε».

Τη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι το τέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων και στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε «ξεκάθαρα ενορχηστρωτής» του επεισοδίου, περιγράφοντας τη συμμετοχή καθενός εκ των καταδικασθέντων στην εναντίον του επίθεση.

Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Θα κριθούν όλα στο Εφετείο, λέει η δικηγόρος του 20χρονου

«Δυστυχώς το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά, αλλά αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο στην παρούσα περίπτωση. Η απόφαση είναι σεβαστή. Κάναμε έφεση και θα κριθούν όλα στο Εφετείο», δήλωσε η δικηγόρος του ενός 20χρονου κατηγορούμενου, Λαμπρινή Τράμπα, όπως αναφέρει το voria.gr.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση κατά του Thessaloniki Pride πέρυσι τον Ιούνιο, η κ. Τράμπα είπε ότι «το να βρίσκεται κάποιος σε μια διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Δεν έχει λάβει μέρος σε άλλο βίαιο επεισόδιο ούτε σε καμία οργάνωση».

Ακόμη, η κ. Τράμπα είπε πως κανένας από τους κατηγορουμένους δεν ήρθε σε επαφή με τον κ. Μπουτάρη και επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή ο εντολέας της είχε εκφράσει τη μεταμέλειά του.

Διαβάστε ακόμα:

Η κατάθεση Μπουτάρη για την επίθεση: Ήταν οργανωμένη, υπήρξε ενορχηστρωτής

Κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη από τον Μπουτάρη ο 20χρονος

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο