Η Δούμα ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή αντικυρώσεων στις ΗΠΑ και άλλες μη φιλικές χώρες, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στη ρωσική κυβέρνηση, με τη συναίνεση του Ρώσου προέδρου, να επιβάλει αντίμετρα, τα οποία δεν πρέπει ωστόσο να επεκτείνονται σε ζωτικής σημασίας είδη, τα οποία δεν παράγονται στη Ρωσία.

Παρόμοιες αποφάσεις μπορεί να λάβει επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έπειτα από σχετικές προτάσεις τις οποίες μπορεί να υποβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Παράλληλα σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι επιβολής αντιμέτρων, η κυβέρνηση ακυρώνει τις αντικυρώσεις που τυχόν έχει επιβάλλει.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου από την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχαν αφαιρεθεί οι αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τα αντίμετρα μειώθηκαν από 16 σε έξι.

Αντικυρώσεις μπορούν να επιβληθούν τόσο σε μη φιλικές χώρες , όσο και σε οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν νομικά τις χώρες αυτές ή βρίσκονται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των χωρών αυτών. Σε εταιρείες των ΗΠΑ ή άλλων μη φιλικών χωρών απαγορεύεται να υπογράφουν συμβόλαια που σχετίζονται με συμβάσεις του δημοσίου ή ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια απαγόρευση θα ισχύει και για εταιρείες, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται υπό των έλεγχο των κρατών αυτών ή τα εκπροσωπούν.

Στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο, όπως είχε εγκριθεί κατά την πρώτη ανάγνωση, προέβλεπε την επιβολή περιορισμών σε ρωσικές εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν ξένες εταιρείες με ποσοστό μεγαλύτερο του 25%. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να στερηθούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμβάσεις του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή σε ιδιωτικοποιήσεις. Κατά την δεύτερη ανάγνωση η παράμετρος αυτή αποσύρθηκε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο