Ιδιαίτερα θετικός για την κατάσταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν, λέγοντας ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής έχουν ήδη αποδώσει απτά οφέλη.

«Πιστεύω ότι κάναμε πολύ ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Τώρα εξαρτάται και από τους δυο μας να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε».

Σύμφωνα με τον Μνούτσιν, οι δύο πλευρές έχουν υπαναχωρήσει από τις απειλές για επιβολή δασμών σε δεκάδες προϊόντα, αν και αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι εάν η Κίνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι δασμοί θα επιβληθούν.

«Εάν τα πράγματα δεν διορθωθούν και δεν λάβουμε αυτό που θέλουμε, ο πρόεδρος μπορεί πάντα να επαναφέρει τους δασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη δέσμευση της Κίνας να εισάγει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, χωρίς να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες παράμετροι. Το Σαββατοκύριακο, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος τίθεται σε φάση «αναμονής». Σε κάθε περίπτωση, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να θεωρήσουν τις συνομιλίες ως νίκη για την αμερικανική πλευρά.