Η Ελλάδα υπέφερε περισσότερο από την οικονομική κρίση «διότι ήταν η χώρα που κυβερνήθηκε με τη μεγαλύτερη ανευθυνότητα». Η εκτίμηση ανήκει στον Χοακίν Αλμούνια, πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν (2004-2009) και νυν πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), ενός από τα σημαντικότερα πολιτικά ινστιτούτα στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στα «ΝΕΑ», η κριτική προς τις ελληνικές κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών είναι έντονη, οι προβλέψεις για το πολιτικό μέλλον της σημερινής κυβέρνησης δυσοίωνες. «Πολύ φοβάμαι», αναφέρει, «ότι τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικά θα είναι για την ελληνική Αριστερά». Από την κριτική δεν εξαιρούνται και οι Βρυξέλλες.  Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Η κρίση, όπως τη γνωρίσαμε, έχει τελειώσει. Οι συνέπειές της όμως είναι ακόμα παρούσες.

O Χοακίν Αλμούνια γεννήθηκε το 1948 στο Μπιλμπάο. Ξεκίνησε ως νομικός σύμβουλος του προσκείμενου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εργατικού συνδικάτου UGT και στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες, τον οποίο το 1997 διαδέχθηκε αναλαμβάνοντας γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ώς το 2000.

Ήσασταν επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Δέκα χρόνια αργότερα, πιστεύετε ότι η κρίση έχει φτάσει στο τέλος;
Από καθαρά οικονομική άποψη, η κρίση, έτσι όπως τη γνωρίσαμε, με δύο οικονομικές υφέσεις, με απότομη αύξηση της ανεργίας και με αιφνίδια υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, έχει τελειώσει. Ωστόσο, οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα παρούσες. Υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία όπου οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και οι δημόσιες δαπάνες σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία έχουν συρρικνωθεί. Εντούτοις ο διεθνής ορίζοντας είναι πλέον διαφορετικός. Σήμερα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τα σύννεφα αρχίζουν και διαλύονται.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο