Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας και βαρύνουσας συνομιλίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, Τσίπρας και Πενς μίλησαν για όλα τα ανοικτά θέματα αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικλ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο κυβερνήσεις για να λυθεί το ακανθώδες διμερές πρόβλημα, στηρίζει τις κινήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και υπογράμμισε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις που ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει.

Ουσιαστικά δηλαδή στα πέντε ονόματα που έχει προτείνει από τα οποία, όμως, δύο το Gorna και Nova Macedonijia είναι αυτά που έχουν συζητηθεί εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας