Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατόμβη από την αεροπορική τραγωδία στην Κούβα

Εκατόμβη από την αεροπορική τραγωδία στην Κούβα

Δυο άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια, ενώ άλλοι 108 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας.

Αεροσκάφος Boeing 737-200 που εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Κούβα, από την Αβάνα στο Ολγκίν, με 104 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, συνετρίβη την Παρασκευή, λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική τηλεόραση αρχικά μετέδωσε ότι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια τρεις άνθρωποι, τρεις γυναίκες που διακομίστηκαν και νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση» στην κλινική Calixto García της Αβάνας. Ωστόσο, αργότερα διευκρίνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ότι μία από τις γυναίκες υπέκυψε στα τραύματά της.

«Σημειώθηκε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά, φαίνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλός», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που μετέβη πολύ γρήγορα στον τόπο του δυστυχήματος.

Νοικιασμένο από μεξικανική εταιρεία

Το Μπόινγκ εκτελούσε την πτήση DMJ972 του κρατικού αερομεταφορέα Cubana de Aviación, με προορισμό την Ολγκίν, 670 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Τα μέλη του πληρώματος – ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, τεχνικός και τρεις αεροσυνοδοί – ήταν από το Μεξικό, καθώς η Κουμπάνα ενοικίαζε το αεροπλάνο από τη μεξικανική αεροπορική εταιρεία Global Air (γνωστή και ως Damojh Aerolíneas).

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν υπήρχαν ξένοι ανάμεσα στους επιβάτες, πάντως ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην πλειονότητά τους οι επιβάτες ήταν Κουβανοί, αλλά υπήρχαν ανάμεσά τους πέντε ξένοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δύο από τους επιβάτες ήταν πολίτες της χώρας και ότι σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών «μετά λύπης του ανακοινώνει ότι δύο αργεντινοί πολίτες σκοτώθηκαν (…) στην Αβάνα συνεπεία δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη εμπορικό αεροσκάφος, που συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της πόλης», ανέφερε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική κατασκευάστρια του αεροσκάφους προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Κούβα μετά το δυστύχημα, «βάσει του νόμου των ΗΠΑ και υπό τη διεύθυνση του (αμερικανικού) Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών και των κουβανικών αρχών».

Σε χωράφι με γλυκοπατάτες

Ο αριθμός των 110 επιβαινόντων και η διευκρίνιση για την εθνικότητα των μελών του πληρώματος του Μπόινγκ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη μεξικανική ιδιοκτήτρια εταιρεία με ανακοίνωσή της.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι όπου καλλιεργούνται γλυκοπατάτες αφού πέρασε από δασώδη έκταση κοντά στο αεροδρόμιο, μόλις 200 μέτρα από κατοικημένες περιοχές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μετέδωσε πως το Μπόινγκ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται τραυματιοφορείς ενώ μεταφέρουν αιμόφυρτους επιβάτες με φορεία.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια, ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία παρέμεναν στον τόπο του δυστυχήματος για ώρες μετά τη συντριβή – στις 12:08 τοπική ώρα (19:08 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Κούβας δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, παρά το δυστύχημα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη ανάμεσα στις συνοικίες Μπογιέρος και Σαντιάγκο ντε λας Βέγκας, στο νότιο τμήμα της Αβάνας.

Συλλυπητήρια ξένων κυβερνήσεων

Τα συλλυπητήριά τους για το δυστύχημα εξέφρασαν στην Κούβα οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, μετέδωσαν κουβανικά μέσα ενημέρωσης.

Το προηγούμενο αεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων, ρωσικής κατασκευής, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι οκτώ επιβαίνοντες σ’ αυτό.

Το 2010, επιβατικό αεροσκάφος ATR-72 της κουβανικής αεροπορικής εταιρείας Aerocaribbean, το οποίο εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο στην Αβάνα, συνετρίβη στο κεντρικό τμήμα της νήσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 68 επιβαίνοντες σ’ αυτό, ανάμεσά τους 28 ξένοι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024