Μεγάλη διεύρυνση της διαφοράς πρώτου με δεύτερο κόμμα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής διατυπώνει η έρευνα της Public Issue για τον Μάιο του 2018.

Συγκεκριμένα, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει άνοδο (+2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40% (39%), ενώ αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20% (χάνοντας -1,5% από την προηγούμενη μέτρηση).

Έτσι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στις 19 μονάδες και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (με 11%), παρά την υποχώρηση των δύο μονάδων που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης η άνοδος της Ένωσης Κεντρώων (+1%) που υπερβαίνει το κατώφλι του 3% για την είσοδό του στη Βουλή.

Τέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ έξι κόμματα.

Πάνω από δέκα μονάδες η διαφορά στην Pulse

Σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει και η Pulse στη νέα δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως συγκεντρώνει 32% στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 21,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή με 8%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%.

Εκτός Βουλής μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων (από 2%), Ελληνική Λύση (1,5%), Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας με 1%.

Τέλος, ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στο ερώτημα της παράστασης νίκης, ανεξάρτητα από την πολιτική επιλογή των ερωτηθέντων, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 56%, έναντι μόλις 22 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.