Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Κοντονή - Βερβεσού μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Κόντρα Κοντονή – Βερβεσού μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Η δήλωση του Δημήτρη Βερβασού, η οποία άφηνε αιχμές σε βάρος του υπουργού για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα», προκάλεσε την αντίδραση του Σταύρου Κοντονή

«Πυρά» εκτόξευσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός Σταύρος Κοντονής κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσού, με αφορμή τις δηλώσεις του στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου.

Η δήλωση του Δημήτρη Βερβασού, την οποία υπέγραφε ως πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και μεταξύ άλλων άφηνε αιχμές σε βάρος του υπουργού για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα» με αφορμή την προαναγγελία της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κοντονή.

Ο υπουργός σε υψηλούς τόνους απαντά στον κ. Βερβεσό, επισημαίνοντας ότι η αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ οφείλεται στην εξαγγελία του για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. «εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. «Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση, συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων πρωτοδικείων στην Αθήνα».

«Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος, ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί, ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του» υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Κοντονής καλεί «τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, να πάρουν θέση για όσα ο κ. πρόεδρος εξ ονόματός τους περιγράφει, ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε: «Γελοιοποιούμενος μετά την κατακραυγή πλείστων όσων προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετέβαλε ιδιότητα και από πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, μας ενημέρωσε ότι συκοφαντεί απλά ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

«Επαναλαμβάνω για να το γνωρίζει είτε ως πρόεδρος του ΔΣΑ είτε ως πρόεδρος της Ολομέλειας των δ.σ. ότι η ίδρυση των δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματήσει, οι συνθήκες γαλέρας των δικαστικών υπαλλήλων θα ανατραπούν και η εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων θα αναστραφεί» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης.

Βερβεσός: Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά η παραίτηση Σακελλαρίου

Πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίζει την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός.

Ειδικότερα, κ. Βερβεσός αναφέρει ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος», προσθέτοντας πως «η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

Επίσης, ο κ. Βερβεσός, αναφέρεται σε ένα «ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός αναφέρει πως «οι καίριες αιτιάσεις του προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες».

Διαβάστε επίσης:

Κοντονής για Σακελλαρίου: Η παραβίαση απορρήτου υποβαθμίζει τον θεσμό

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024