Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρας τεστ για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Κρας τεστ για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

«Τέλος χρόνου» λένε οι δανειστές - Σε ένα μήνα οι αντικειμενικές αξίες που θα καθορίσουν τον φόρο για τα ακίνητα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ.ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο στόχος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά.

Οι τιμές

Από την επεξεργασία των προτάσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις σε πολλές τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα.

Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επίσης, προβλέπονται αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη) και μειώσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα.

Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

Η επιτροπή

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνει το έργο της η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών έργο της οποίας είναι το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων και η διατύπωση εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις νέες τιμές.

Για περίπου 2.000 τιμές ζώνης στις οποίες είτε οι εκτιμητές λόγω έλλειψης δεδομένων δεν έκαναν καμία εισήγηση, είτε μεταξύ των εισηγήσεων υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, το λόγο θα έχει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει αρχές Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024